Flinck släpps lös – på Dramaten

”Det är inte längre en fråga om – utan när jag jobbar där”

NÖJE

Inför premiären av ”Natt med gäster” släpper Thorsten Flinck bomben.

Han är snart tillbaka på Dramaten.

– Jag har fört en dialog med Marie-Louise Ekman i ett halvår, avslöjar han.

Foto: LASSE ALLARD
Thorsten Flinck är aktuell med ”Natt med gäster” – sitt första regiuppdrag för teatern på åtta år. Och nu avslöjar han att en återkomst till Dramaten är nära.

2009 är Thorsten Flincks år. Han spelar in skivor, skriver pjäser och regisserar både för tv och teater. Själv kallar han det för ”uppmonteringen” av sin person och karriär.

”Förklätt kåtslag”

På lördag uppträder han i ”Sommarkrysset” och nästa vecka firar han premiären av ”Natt med gäster” av Peter Weiss på Södra teaterns scen Kägelbanan i Stockholm.

Föreställningen markerar Flincks första regiuppdrag för teatern sedan ”Påklädaren” på Dramaten 2001.

– ”Natt med gäster” är ett kåtslag förklätt i en intellektuell kostym. Pjäsen påminner om människan. Vi försöker vara beslöjade sfinxer, men vi behöver alla pissa, skita och knulla, säger Thorsten Flinck.

Bara en tidsfråga

Men uppmonteringen av karriären slutar inte där. Dramaten är äntligen inom räckhåll.

– Jag har fört en dialog med Marie-Louise Ekman i snart ett halvår. Det är inte längre en fråga om – utan när jag jobbar på Dramaten igen. I vilken form vet jag inte exakt, kanske som regissör, kanske som skådespelare. Snart är ordningen återställd, avslöjar Flinck.

Att åtta år har hunnit passera sedan det senaste regiuppdraget för teatern har sin naturliga förklaring. Det är först nu som Thorsten är kapabel att axla ansvaret.

– Du måste kunna tänka rena, klara tankar annars kan du inte kontrollera och regissera fårskocken. Som vi alla känner till kunde jag inte tänka klart under många år. Nu kan jag.

Han tillägger:

– Jag vill tro att jag har mognat sedan jag regisserade på Dramaten, men i grunden är jag densamma. Jag är fortfarande en rebell som gillar den punkiga och ruffiga stilen.

FAKTA

Thorsten Flincks karriär i urval

1993 Kultförklarade filmen ”Sökarna” släpps.

1986–2002 Thorsten Flinck är anställd vid Dramaten som skådespelare och regissör.

2002 Dåvarande Dramatenchefen Ingrid Dahlberg och Flinck hamnar i bråk om hans missbruk. Flinck får sparken från Dramaten.

2002 Sätter ihop bandet Flincka Fingrar.

2005 Släpper albumet ”Vildvuxna rosor”.

2006 Spelar ”Doktor Flinck”, en egen version av Hjalmar Söderbergs roman ”Doktor Glas” där han gestaltar alla roller själv.

2007 Läser rysarnoveller i TV4 plus.

2008 spelar i Strindbergpjäsen ”Fordringsägare” och Sven Delblancs ”Maskeraden”. Turnerar med sitt band Revolutionsorkestern.

2009 spelar in serien ”Hemlös” för UR, regisserar och spelar i ”Maskeraden” för TV4, regisserar scenuppsättningen av ”Natt med gäster”, spelar in en skiva med Revolutionsorkestern.