Sanslöst kul och alldeles ångestfritt

Foto: Foto: CONNY SILLÉN
Staffan Westerberg är i toppform.
NÖJE

Putt, putt, putt, på alla som påstår att Staffan Westerberg förstörde deras barndom.

Han är ju stundtals en briljant skådespelare, komiker och satiriker.

”Vilse i pannkakan” var ett barnprogram från mitten av 1970-talet. Staffan Westerberg, stilig som en 30-årig Hollywood-stjärna, men han var 41, spelade pojken som hittade på en låtsasvärld kring den pannkaka han vägrade äta upp.

Somliga tyckte serien var vänstervriden. Många 1970-talister har i efterhand sagt att den gav dem ångest.

Minns faktiskt inte själv programmet från den tiden, jag var för gammal. Såg det dock med mina barn när det kom på dvd häromåret och vi tyckte alla att det mest var ... konstigt och långsamt.

Kabaret med Just D

Nu har Westerberg – 75 år gammal, men i toppform – gjort kabaret av alltihop, med förra Just D-medlemmarna Peder Ernrot och Gustave Lund som spelar piano, gitarr, trummor och dragspel, skådespelar lite grann och gör diverse ljudeffekter.

Dockfigurerna från tv-serien – Vilse, Vilja, Trashanken, kamrer Rävinge, Storpotäten som ilsket vrålar putt, putt, putt – är alla med i en slags inte särskilt begriplig ramhandling.

Har fullständig koll

Men inom den, kan vad som helst hända. Westerberg är en ordekvibrilist i Povel Ramels anda. Han har fullständig koll på sitt uttryck och får hur lätt som helst med sig publiken att köra på pruttljud i en sång.

Och vilka halsbrytande svängningar det finns i hans komik och satir. Från en countrylåt om lyckan att vara gay, till att Jeff Goldblum i ”Flugan” plötsligt är med i föreställningen. Många populärkulturella referenser och en och annan kändis som får sig en snyting.

Ångestladdat?

Nej, snarare i sina bästa stunder sanslöst roligt.

FAKTA

Vilse i pannkakan

Kabaré på Sigurdsgatan 25, Västerås, med Staffan Westerberg, Peder Ernrot och Gustave Lund.

Här är turnéplanen

September: 20 Estrad, Södertälje, 24 Hjalmar Bergmanteatern, Örebro, 25 Flygeln, Norrköping, 26 Eskilstuna teater, Eskilstuna. Oktober: 2 Scalateatern, Karlstad, 3 Växjö teater, Växjö, 4 KB, Malmö, 7 Katalin, Uppsala, 9 Sagateatern, Borås, 10 Restaurang Trädgår’n, Göteborg, 14 Göta Lejon, Stockholm, 15 Garden, Linköping, 24 Stora acusticum, Piteå, 25 Kulturens hus, Luleå, 31 Restaurang Trädgår’n, Göteborg.