Hairspray får en att skratta sig utmattad

Alla bör unna sig upplevelsen att se Lassgård i ’Hairspray’

Helena Bergström är ”Hairsprays” skurk och lockar fram lika mycket skratt som Rolf Lassgård, föreställningens givna stjärna. Foto: MATS BÄCKER
NÖJE

”Hairspray” har välbekanta affischnamn.

Missa inte Rolf Lassgård som sjåpigt fruntimmer.

Men det är sång och dans från de mer okända unga som bär den här inspirerande musikalen.

Rolf Lassgård som mamma modell XXXL är föreställningens snackis, och här finns scener där man skrattar sig utmattad. Han har en ömsint dans med sin kärleksfulle make Morgan Alling som får publiken att stå upp och jubla.

Helena Bergström är också hysteriskt rolig som föreställningens skurk. Hon påminner om häxorna i tecknade Disneyfilmer, och fräser ur sig elaka repliker så det sprakar som kring ett elektriskt stängsel.

Gladys del Pilar har ett par starka sångnummer, och knockar med en gospelaktig ”I know where I’ve been”.

”Hairspray” utspelas i Baltimore 1962. Lassgård är mamma till tonåringen Tracy, som väger mer än genomsnittet. Tracy tittar varje dag på ett populärt tv-program där ungdomar dansar till den nyaste rockmusiken. Hon drömmer om att få vara med, men blir mobbad för sitt utseende.

I synnerhet av tv-programmets producent Velma (Helena Bergström).

Tracy blir vän medsvarta ungdomar som också är utestängda från programmet. Hon startar en aktion för att alla ska dansa tillsammans.

Rolig som bästisen

Jessica Heribertsson är mycket bra som Tracy. Birgitta Johansson är en skicklig komedienne och väldigt rolig som hennes bästis. D avid Lindgren spelar dansgängets stjärna Link och Alexander Larsson är den lika dansante Seaweed.

Välspelat in i minsta roll, många som är skickliga på sång och dans. ”Hairspray” har gott om nummer med smittande sväng. Låtarna skrevs för några år sedan men känns som det tidiga 1960-talet.

Den här uppsättningen tar väl hand om energin i musikalen.

En underhållande show med ett gott hjärta. ”Hairspray” knyter näven till stöd åt olika minoriteter och slåss för allas rätt att få vara med.

Vad kan man mer begära?

Några surrealistiska fniss, kanske. Att se den väldige Rolf Lassgård som blyg kvinna dansa runt i städrock, foträta sandaler och en frisyr från helvetet ... det är en upplevelse alla borde unna sig.

FAKTA

Hairspray

Chinateatern, Stockholm. Musikal i regi av Anders Albien, med Jessica Heribertsson, Rolf Lassgård, Helena Bergström, Morgan Alling, Gladys del Pilar.