En julgala – utan jul

till Julgalan 2009

Pajasgiganten Markoolio ställer till med en julgala som inte kan locka fram tomten ens med sitt flådiga pynt. Showen gästas av Kate Ryan.
NÖJE

Vad har Thorsten Flinck, Michael Jackson och Mors lille Olle gemensamt?

Ingenting.

Välkommen till Julgalan 2009.

”I think we’re going to sing a Swedish Christmas song together”.

I en väl tilltagen strut valsar den stolte stjärngossen Markoolio fram över golvet innan han tar ton tillsammans med Kate Ryan.

Jag vet inte hur bevandrad belgiskan är i den svenska jultraditionen. Men att det hinner snurra ett antal förvirrade tankar i Ryans huvud under två minuter ”Staffan var en stalledräng” är förmodligen ingen djärv gissning.

Duetten med Eurovision-sångerskan är givetvis det roligaste vi får se på julscenen 2009. Precis som det brukar bli så när Sveriges pajasgigant ställer till med show.

Ett mischmasch

I kväll lägger han de viktigaste byggstenarna i den spretiga firmafesten. Insvept i sin sammetssmoking är Markoolios medicin bland annat ”Hey baberiba”-rock, att konstatera att publikens tama allsång ger honom gåshud och att plötsligt bestämma sig för att besjunga sommaren.

Men så värst mycket jul blir det inte på Julgalan 2009. I sväng-dörrstempo får vi i stället mest ett mischmasch av hits, en obegriplig kärleksmonolog läst av Thorsten Flinck och ett enormt segdraget Michael Jackson-medley. Vi kastas mellan kostymkören EMD:s karriär, en formstark Bengtzing, E-Type-bomber och Kate Ryans mest kända låtar.

Flådigt pynt

När en Jackson-imitatör från London rundar av med att berätta hur lycklig han är över att få fira den bortgångne sångarens fantastiska karriär måste jag dubbelkolla affischerna.

Jodå, julgala. Men inte ens lokalens flådiga julpyntning kan locka fram tomten.

FAKTA

Julgalan 2009

Julshow med EMD, E-type, Markoolio och Linda Bengtzing. Showen gästas av Kate Ryan den 3-5 dec, Yohanna den 10-12 och Alcazar den 18-19.

B äst: Markoolio. Nästa år vill jag se karln i en helt egen julshow. Sämst: Att det är mer jul i dekoren än i showen.