Som en hembränd nubbe och julmust

till Kalle Moraeus Julkonsert

NÖJE

Julmusik kan vara mycket.

Här kommer alla känslorna på en och samma gång. Skratt och andakt, dans och lek, tindrande och trams.

Foto: Dalademokraten
Kalle Moraeus backas upp av en suverän orkester.

Det är en sympatisk blandning som det här gänget bjuder på. Med en suverän orkester. Samma spelglädje i souldoftande dansnummer som i sprödaste folkmusik.

Musikaliskt kan det smaka cool cocktail modell svängig partyjazz – ­eller ­julmust, mumma, svagdricka och nubbe. Den hembrända varianten.

Hyllar Swe-Danes

Andra akten har en suverän start där de bland annat återskapar Just D:s ”Nu är det jul igen”, som på cd har många samplingar men här görs live med Margareta Bengtsson som en hackande Alice Babs-skiva. Kalle Moraeus gör en underbar ”Sjömansjul på Hawaii” med fint mellansnack och gråtande steel guitar.

Margareta Bengtsson och Bengan Janson sjunger en charmig ”It’s cold outside” på svenska och alla tre hyllar Swe-Danes. För de som minns Swe-Danes.

Orkestern imponerar

Aftonen inleds med en stram ”Stilla natt” och Margareta Bengtsson avslutar julstämningen med ”O helga natt”.

Allt är dock inte lika glimrande. Det är några nummer för mycket där orkesterns skickligheter lyfts fram i solon. Det behövs inte – vi är redan imponerade.

Helheten är en söt blandning. Kalle Moraeus och Bengan Janson har underbar scenutstrålning. En njutning från Karl-Bertil ­Jonsson-låt till extraextra­numret ”Koppången”.

FAKTA

Julkonsert

Rival, Stockholm.

Kalle Moraeus, Bengt Janson, Margareta Bengtsson.

ARTIKELN HANDLAR OM