’Kommer nästan dö i morgon’

Tilde Fröling nervös inför scendebuten

1 av 3 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Petra Nielsen, Tintin Anderzon och Tilde Fröling spelar tre av huvudrollerna i den nya pjäsen om en plastikklinik.
NÖJE

Tilde Fröling har undvikt teaterscenen i hela sitt liv. Nervositet och rädslan för att möta publiken har stoppat henne.

– Jag har varit rädd för att bli jämförd med mina föräldrar, säger hon till Nöjesbladet inför scendebuten med ”Panik på klink” i morgon.

Blod, bröstinplantat, skrik och panik finns det gott om i farsen ”Panik på klink”. Men också tre nervösa skådespelare.

Programledaren Tilde Fröling, 29, har blandade känslor inför sin scendebut på Intiman i morgon där hon spelar en dokusåpakändis som lägger sig under kniven.

– Det ska både bli jättekul och spännande. Rollen är så pass stor att jag kan hantera det, säger hon.

Anledningen till att Tilde har valt bort scenen beror på rädslan för att bli jämförd med sina föräldrar, skådespelarna Ewa Fröling, 57, och Örjan Ramberg, 61.

– När jag går in på scenen är jag inte Tilde utan någons dotter.

Scenskräck och rädsla för att möta publiken har också satt käppar i hjulet för karriären.

– Jag hatar det. Jag hatar det!

– Jag är mycket medveten om att jag nästan kommer att dö på lördag (läs: i morgon).

Som barn hade hon inga stora drömmar om att bli skådespelare och när tv-branschen kallade såg hon inga anledningar till att börja med teater.

Hårt jobb och högt tempo

Nu får hon stöd av de erfarna kollegorna Petra Nielsen, 44, och Tintin Anderzon, 45, som berättar att de alltid är lika nervösa.

– Och jag har stått på scen i tjugo år, säger Petra.

Musikalstjärnan hade förefattade meningar och trodde att fars var lätt att spela – men säger att repetitionerna av ”Panik på klink” har varit väldigt svåra. Tempot i pjäsen är oerhört högt och varje

sekund måste tajmas perfekt – det är ett pussel.

– Vi är beroende av varandra.

”Vi spräcker tabun”

I pjäsen spelar Petra en sjuksköterska som fått ärva sin pappas klink, inriktad på plastik-kirurgi, där de hjälper krigsskadade. Tintins karaktär, den granskande journalisten, får nys om att det försiggår fuffens när kliniken är stängd.

Skådespelerskorna lovar mycket knäpp humor.

– Det blir många skämt om bröstimplantat, säger Tintin.

– Vi spräcker tabun och det är befriande.

FAKTA

De spelar i ”Panik på klinik”

Handlingen: Paret Birgitta och Carl-Johan Cederstam driver en privatklinik på Östermalm som får EU-bidrag för att göra plastikoperationer på skadade människor från hela världen. På onsdagar, då klinken är stängd, utför Carl-Johan och hans medhjälpare olagliga operationer som de tjänar stora pengar på. Kaos uppstår när en journalist kommer dit för att skriva om klinikens verksamhet. I huvudrollerna finns Reuben Sallmander, Petra Nielsen, Tilde Fröling, Johan Wahlström, Tintin Anderzon, Sofia Bach och Tobias Persson. Regi av Adde Malmberg.

Tilde Fröling

Ålder: 29. Bor: Stockholm. Yrke: Programledare. Familj: Föräldrarna Ewa Fröling och Örjan Ramberg. Sonen Mingus och sambon Magnus Lindqvist. Syskon. Aktuell: I farsen ”Panik på klink” som har premiär den 26:e december. Inkomst: 335 800 (taxeringsår 2009).

Tintin Anderzon

Ålder: 45. Bor: Stockholm. Yrke: Skådespelare. Familj: Barnen Birk och Livia. Pojkvännen Nille Perned och hans barn Hannah och David. Aktuell: I farsen ”Panik på klink” som har premiär den 26:e december. Inkomst: 142 004 (taxeringsår 2009).

Petra Nielsen

Ålder: 44. Bor: Stockholm. Yrke: Skådespelare, dansare, artist. Familj: Mamma Monica Nielsen, pappa Adam Inczedy-Gombos och syster Paula Nielsen. Hemlig kärlek. Aktuell: I farsen ”Panik på klink” som har premiär den 26:e december. Inkomst: 215 731 (taxeringsår 2009).