Pinsamt – och roligt

Panik på klinik

NÖJE

En vill ha större bröst, en annan längre snopp.

Pinsamma förväxlingar, kaos med kissprov, vulgärt och buskisbilligt.

Och riktigt roligt.

Foto: Foto: Håkan Larsson
Tilde Fröling och Johan Wahlström är patienter på den panikartade kliniken.

”Panik på klinik är en svensk ny fars som påminner om Ray Cooneys alla långkörare. Tänk ”Hotelliggaren”, fast på en mottagning för plastikkirurgi.

Ena ägaren tror att de enbart gör ingrepp för att hjälpa människor som skadats i krig och katastrofer. Hon vet inte att maken även gör kosmestiska förändringar och tar hemligt betalt.

Blodslafsig humor

En bra start. Adde Malmberg, Johan Schildt och Robert Sjöblom har skickligt skrivit en bra farsintrig med färgstarka figurer. Då och då i början tänker jag – vågar jag säga det? – på ”Fawlty Towers”.

I slutet av andra akten har vi hamnat i blodslafsiga övningar och äckelscener som för tankarna till Monty Pythons sketcher.

Wahlström perfekt

Nå. Nu ska vi inte använda fler högtidliga jämförelser. Det svajar betänkligt ibland, och en del skämt framkallar mer rysningar än skratt.

Men jag gillar satsningen. Duktiga skådespelare ger liv åt de farsiga personerna. Johan Wahlström är perfekt och hans stackars gubbe lyckliggör publiken varje gång han dyker upp. Petra Nielsen är mycket bra som den hyggliga idealistiska hustrun som inser att maken är en opålitlig plastikkirurg. Reuben Sallmander gör honom trovärdigt till en slemboll. Tilde Fröling är bra som dokusåpa-blondin som vill bygga upp bysten.

En bit in i alla lögner och generande situationer funderade jag på vem man skulle tänkas sympatisera med i den här härvan. Men till sist löser det sig.

Vi har importerat sådana här under bältet-farser länge. Den här skulle de faktiskt kunna sälja utomlands.

ARTIKELN HANDLAR OM