Mossigt med klass

Foto: Foto: MATS BÄCKER
Skratt hela tiden Robert Gustafsson spelar norrlänning och Peter Dalle fabrikör. Skådisarna lyfter de slitna skämten i ”Zpanska flugan” till nya höjder.
NÖJE

KALMAR. Farsen må stundtals vara lika mossig som sina nästan 100 år på nacken.

Med det här gänget blir det ändå privatteater av allra högsta klass.

Foto: Foto: MATS BÄCKER
Nadine Kirschon och Suzanne Reuter.

Det hör ju privat- och utomhusteatergenren till. Ljuvligt sommarväder. Skådespelare som larmar och gör sig till lite extra mycket. En text som är reaktionärt trams. Det är lätt att dra alla förväxlings- och springa-i-dörrar-farser över en kam.

Kanske finns det ett skäl att just ”Spanska flugan”, som den normalt stavas, överlevt i snart hundra år. Att intrigen och replikskiftena kring alla romantiska förvecklingar och vem som är pappa till ett hemligt barn, är aningen smartare än normalt.

Min 11-årige son (som inte känner till farsens historia) tyckte intrigen var töntig, men att replikerna var fantastiskt roliga. Fem plus.

En blick från Reuter räcker

Och rattar man som vuxen bara in sin mentala nivå på Kalmar 1957 med allt vad det innebär – en annorlunda livsstil vad gäller könsroller, fördomar, förtryckta kvinnor etc – så bjuds här på skratt så gott som hela tiden.

Och vilken drömensemble!

Smart inhyrda namn från Dramaten, film- och tv-världen ( Per Svensson, Robin Stegmar, Nadine Kirschon) som här får utlopp för sina komiska talanger. Suzanne Reuter som kan få en hel publik att skratta bara med en blick. Robert Gustafsson, den här gången i norrländsk version, med allt vad det innebär. Och Peter Dalle. Hans framgångsrika fabrikörs liv håller på att rasa samman. Så han tar en drink till. Och rör till det ännu mer. Dalle sätter varje replik, gest, minspel på ett fullkomligt lysande sätt.

FAKTA

Zpanska flugan

Fars av Arnold & Bach, på Krusenstiernska gården i Kalmar. Spelas till och med 1 augusti. Regi: Leif Lindblom. Med Peter Dalle, Suzanne Reuter, Robert Gustafsson, Ewa Roos, Nils Moritz m fl.