– Ni svenskar är så trevliga

John Cleese ringde upp Nöjesbladet för att prata om ex-frun – och sin nya musikal

Foto: Bjorn Sigurdson/AP
Gillar Sverige John Cleese, 70, är återigen aktuell i humorsvängen. I oktober kommer han till Sverige med sin hyllade show.
NÖJE

Ring, ring, tänk att han slog en signal.

John Cleese, 70, ringde upp Nöjesbladet för att prata om sin längtan till Sverige, sin kommande Broadway-musikal och vilka av dagens komiker som är roliga.

Foto: Foto: AP
John Cleese (i mitten längst fram) med Monty Python-gänget 1969.

Det är ju inte så att världens roligaste man ringer utan anledning.

Han vill förstås kränga ännu fler biljetter till den show han ska turnera med i Sverige i oktober. Den där han på ett underhållande sätt främst både visar scener ur och berättar om sin makalösa karriär som komiker. Men som också handlar om hans bittra skilsmässa från senaste frun, Alyce Faye Eichelberger, som totalt kommer att kosta honom cirka 140 miljoner kronor.

Svenskar artiga

Hur känns det att snart komma till Sverige?

– Underbart. Jag föredrar norra Europa framför länder som Frankrike, Spanien och Italien. Ni svenskar har också samma form av humor som vi engelsmän. Och människorna är så artiga och trevliga. Jag minns en presskonferens i Stockholm när knappt någon vågade öppna munnen. Möter man engelska pressen, hugger de direkt: Vem knullar du med nu för tiden?

Hur växte showen om din komiska karriär fram?

– Ur frustationen av att sitta i Hollywood och skriva manus ett helt år. Hela tiden hade jag folk utan humor hängande över mig, som bara föreslog saker som gjorde manuset sämre och sämre. Då kom jag på att jag nog kan det här med humor rätt bra.

Men showen är också väldigt elak mot din exfru?

– Ge exempel ...

Nja, jag kan ju inte showen utantill ...

– Där ser du! Jag skojar bara om skilsmässan. Men för skandinaver, med mer rimliga proportioner när det gäller skilsmässor, kan det nog vara svårt att förstå de extrema skilsmässolagarna i Kalifornien.

Många i Sverige blev förvånade när du gjorde tv-reklam för Elgiganten. Och undrar exakt hur mycket du fick betalt?

– Det minns jag inte...

Arbetar med dottern

Framtidsplaner?

– Min dotter Camilla och jag har just färdigställt manuset till en musikalversion av ”En fisk som heter Wanda”. Det utgår från filmen, sedan är det rätt annorlunda. Fast frågan är hur mycket musik det blir ... Tycker inte folk att musikaler har för mycket musik?

Vilka av dagens yngre komiker tycker du är roliga?

– De är inte så unga, men Eddie Izzard och Ricky Gervais är väldigt bra, både på att skriva texter och framföra dem.

FAKTA

Känd från Monty Python

Namn: John Cleese. Ålder: 70. Bor: England och USA. Karriär: Legendarisk komiker via Monty Python-gänget, tv-serien ”Pang i bygget” och massor av filmer, med ”En fisk som heter Wanda” som största framgång. Aktuell: Turnerar i Sverige i oktober med sin hyllade show. Här uppträder han: 8-9 Göteborg, 11-12 och 17 Stockholm, 14 Jönköping, 15 Linköping, 18 Uppsala, 20 Västerås, 23 Malmö.