Skoningslöst – mot Ernst

Bostadsporr i Schyfferts & Lindströms nya show

NÖJE

Humorprofilerna är aktuella med en krogshow om inredningshysteri och bostadsporr. De är klädda i vitt och lika barfota som inredningsgurun Ernst Kirchsteiger.

– Han är mer en naturkraft än en person, säger Henrik Schyffert.

Fredrik Lindström och Henrik Schyffert gör entré på Berns Salonger i Stockholm i vita kostymer. Det är presskonferens inför deras krogshow ”Ljust & fräscht”. Men på fötterna saknar komikerna både strumpor och skor. En tydlig blinkning till inredaren och barfotahjälten Ernst Kirchsteiger.

”Dans flygterminal”

– Jag är sjukligt fascinerad av honom. Jag pendlar mellan att tycka att han är ett medialt geni och att jag måste gömma mig bakom en kudde i soffan, säger Fredrik Lindström.

Henrik Schyffert fyller i.

– Han är mer en naturkraft än en person. När han lanserade sina gjutsaker som gick under namnet ”njutjärn”. Då tänkte jag att nu har han peakat.

Just inredning är temat på komikerduons nya krogshow, som har premiär 28 januari 2011 på Berns Salonger i Stockholm. Här ska de skämta om Hemnet-knarkande, bostadsporr och jakten på det perfekta hemmet.

– Vi tänkte att vi skulle göra en krogshow om någonting som handlar om oss, säger Henrik Schyffert.

Själv har han en tydlig bild av sitt drömhem: kalt och minimalistiskt.

– Det ska se ut som en dansk flygterminal. Ungarna sover i någon slags betongbarnsäng som ser ut som en sarkofag. Det ska vara lika mysigt och hemtrevligt som hos riddar Kato. Då är jag nöjd, säger Henrik Schyffert.

”Smulfritt bröd”

Också Fredrik Lindström har en svåruppnåelig vision om sitt drömhem:

– Man skulle gärna vilja införa någon slags nolltolerans. Att aldrig någonsin kunna ha en toapappersrulle i köket när hushållspappret är slut och att ha smulfritt bröd. Folk får inte komma in. Kanske inte ens man själv.

Fredrik Lindström tror att showen kan hjälpa honom ur inredningshysterin.

– Ungefär som när man slutar röka. När man talar om det för andra så har man lite mer press på sig.

Han konstaterar:

– Vi lever i ett samhälle där folk tänker mer på fondtapeter än på vårdköer.

FAKTA

Schyffert: ”Fredrik Bor som en engelsk tant”

Namn: Per Henrik Schyffert. Ålder: 42. Yrke: Komiker. Bor: Stockholm. Familj: Fru och två söner. Inkomst: 1 421 000 (tax. 2009).

Namn: Nils Fredrik Lindström. Ålder: 47. Yrke: Programledare, komiker, språkvetare. Bor: Stockholm. Familj: Fru, två döttrar. Inkomst: 2 346 530 (tax. 2009)

Aktuella med: Krogshowen ”Ljust & fräscht” som har premiär den 28 januari 2011 på Berns Salonger i Stockholm.

Henrik Schyffert om hur det ser ut hemma hos Fredrik Lindström:

– Fredrik bor som en engelsk tant. På riktigt. Det är som att komma hem till miss Marple. Det är Laura Ashley-kuddar, snofsigt och fint,

olika teserviser, det knarrar i golvet och det står Strindbergband på rad. Men i det här så spricker det: dvd-spelare med sladdhärva och en video som han aldrig lärt sig programmera som har blinkat ”0000” sedan jag träffade honom.

Fredrik Lindström om hur det ser ut hemma hos Henrik Schyffert:

– Schyffert är ”ljust och fräscht”-killen. Han är sån som vill ha Jonas Bohlin-stolar och en möbel i varje rum. Det ska vara i borstat stål. Men han orkar inte riktigt genomföra det, utan det är halvmesyr hela tiden.

Henrik Schyffert om att jobba med Fredrik Lindström:

– Det bästa är att han är en oerhörd kunskaps- och referensbank. Det sämsta är att han brukar öppna dörren i väldigt kort morgonrock så att man kan se hela klockspelet. Men jag börjar vänja mig.