Man skrattar – åt mannen

till Riktiga män – Smygsupande och stresspanik i kul killfest

Foto: Peter Knutson
KONTORSRÅTTOR Jobbresan till solen blir allt annat än lugn i ”Riktiga män”. Från vänster Johan Ulveson, Erik Johansson, Johan Rheborg och Tommy Körberg.
NÖJE

En del är väntat.

Som en Johan Rheborg i ilsken ”Solsidan”-form. En Tommy Körberg som sjunger gripande. En ­Johan Ulveson som briljerar med fysisk komik.

Men mycket är oväntat. Originellt. Som en mim-chock.

”Riktiga män” är fyra män på ett företag. Tommy Körberg spelar chefen som tvingar de andra till turistort i Sydostasien. Bolaget ska omorganiseras. Det antyds att någon inte ska jobba vidare.

Stress och press. Erik Johansson spelar den unge självsäkre, han som missbrukar tjejer. Rheborg är en ständigt omgift, stressad man och Ulveson en smygsupande, inställsam typ som är rädd för sin fru. På scen finns också pianisten Carl Flemsten. Det sjungs ibland, och görs ljudeffekter med musik.

Kul ljudeffekter

”Riktiga män” har annorlunda berättande. Gott om pantomim, visserligen med dialog, där de fyra tar underhållande mimgrepp.

Kul ljudeffekter. Ibland pratar de direkt till publiken. Ibland poetiskt allvar.

Alla fyra sjunger, alla roller är lika stora. De är olika sorters män, eller olika sidor av en manlighet.

Själva historien är inte märkvärdig, men det är skoj att följa hur den berättas. Scenografin är finurlig och funkar både när Rheborg och Ulveson trevar sig fram i myggig djungel och när de nästan drunknar på djupt vatten.

Försvenskat

Rakt igenom begåvat. Bengt Ohlsson och Henrik Dorsin (sångtexter) har gjort den här australiensiska grabbvärlden svensk.

Hur riktiga män är kan man grubbla över. På Maxim får man skratta mycket medan man gör det.

ARTIKELN HANDLAR OM