Busspubliken sviker musikalerna

NÖJE

Ett av landets största privatteaterbolag har tvingats till rekonstruktion.

De ekonomiska problemen beror främst på det dåliga intresset för "Grease" – men runtom i landet vittnar researrangörer om minskat intresse även för de nya uppsättningarna.

Foto: robin lorentz-allard
Måns Zelmerlöw spelar en av huvudrollerna i ”Romeo och Julia”.

"Romeo och Julia", med Måns Zelmerlöw i en av huvudrollerna, och "Riktiga män" med Tommy Körberg, Johan Ulveson och Johan Rheborg är två av produktionsbolaget 3 Sagas kommande storsatsningar. Bolaget driver också teatrarna Göta Lejon och Maxim i Stockholm och Skärgårdsteatern Fjäderholmarna. För att undvika en konkurs har 3 Sagas tvingats till en företagsrekonstruktion för att inte gå i konkurs, skriver Dagens Nyheter.

"Ingen fara"

Enligt Kristjan Kristjansson, chef och exekutiv producent på 3 Sagas, är ingen av de planerade föreställningarna i fara:

– 3 Sagas tillgångar kommer att säljas till ett nytt bolag, som kommer att ha premiär på de planerade föreställningarna. De två stora orsakerna till att det ser ut som det gör är föreställningarna "Grease" här i Sverige och "Buddy Holly" i Norge, som inte har gått bra, säger han till TT Spektra

På måndagen fortsatte repetitionerna av "Riktiga män" och "Romeo och Julia" som planerat, enligt Kristjansson. Fortfarande är situationen osäker för de skådespelare som ingått i ensemblen för "Grease" och "Buddy Holly".

Minskat intresse

En viktig publikgrupp för privatteatrarna är besökarna från andra delar av landet. En koll med några av de bussbolag som arrangerar teaterresor i samarbete med landets privatteatrar visar att intresset har minskat drastiskt det senaste året. Inte sedan "Mama Mia" och "Hairspray" har teatrarna lyckats locka bussresepubliken.

– Intresset är betydligt mindre i år, det har inte funnits några naturliga dragplåster. Nu är frågan hur mycket vi ska satsa på teaterresor framöver säger Krister Engdahl på Dacke Buss i småländska Nybro.

På Petterssons Buss i Norberg har man nyligen tvingats ställa in två av tre resor till "Romeo och Julia". Inte heller "Chicago", en annan av 3 Sagas föreställningar med planerad premiär i februari, verkar locka bussresenärerna.

– Vi har inte märkt att intresset skulle ha minskat. Då hade vi inte lyckats få finansiärer och vi hade inte kunnat fortsätta med showerna, säger Kristjan Kristjansson

Elin Viksten/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM