Nu hotar de hoppa av

Malmberg och Körberg om musikalkrisen: Utan betalt står vi inte på scenen

1 av 5 | Foto: Foto: JERKER IVARSSON
”Man är orolig för att inte få betalt. De flesta är ju egna företagare, då är det alltid ett riskmoment om det inte finns pengar”, säger Babben Larsson som ska medverka i ”Chicago”.
NÖJE

Stora musikalproducenten 3 Sagas står inför konkurs – flera artister har inte fått ett öre i betalning.

Nu hotar Claes Malmberg och Tommy Körberg med att hoppa av sina föreställningar om inte alla får sina pengar.

– Gör de inte rätt för sig så står jag inte på scenen, säger Malmberg.

Många inblandade har ännu inte fått en krona i ersättning – andra är oroliga för sina jobb.

Efter att det blivit känt att musikalproducenten 3 Sagas står vid ruinens brant hotar nu Claes Malmberg, 49, och Tommy Körberg, 62, att hoppa av sina framtida föreställningar.

– ”Chicago” kommer att spelas med mig i en av rollerna utifrån att de gjort rätt för sig, annars spelar jag inte, säger Claes Malmberg, om sin medverkan i musikalen som är tänkt att ha premiär i februari.

”Har hänt förut”

Tommy Körberg, som är med i ”Riktiga män” med premiär i januari, ställer samma ultimatum.

– Den här sortens sätt att försöka komma undan är lite väl tilltaget, det har hänt förut och jag har inte tyckt om det någon gång. Det går inte att hålla på att avsluta betalningarna för vissa för att andra ska fortsätta, säger han.

Än så länge är det”Grease”-produktionen som drabbats värst – enligt uppgifter har ingen i ensemblen fått ut sin senaste månadslön.

– Jag har inte fått ett öre. Om det visar sig att man har jobbat gratis i en månad, då vill man verkligen att de garanterar oss våra löner, säger Claes af Geijerstam, 64, som turnerat runt i Sverige med ”Grease”.

Krävs snabbt beslut

Claes Malmberg hade i går kväll ett krismöte med 3 Sagas.

– Informationen från min sida var att enda anledningen till att jag ska spela detta är att man gör rätt för sig, gör man det är det inga problem, och jag utgår från att vi är överens om det, säger han.

Tillsammans med Tommy Körberg är han just nu aktuell med ”The big bang show” i Göteborg. Föreställningen har gått så bra att de erbjudits att fortsätta i vår. Men beslutet måste tas snabbt.

– Ekonomiskt är det ju bättre för mig att fortsätta spela den än att vara med i någon av de här produktionerna. Jag har en privilegierad situation men jag måste ta ansvar. Det finns en massa andra människor som inte är i samma situation. Det handlar om att man måste vara lite solidarisk med människorna som är kring en, säger Claes Malmberg.

Ingen garanti

3 Sagas har nu beviljats en företagsrekonstruktion. Men frågan är om alla blir nöjda. Kristjan Kristjansson, vd på 3 Sagas, kan inte garantera att skådespelarna från bland annat ”Grease” får sina fulla löner.

– Vi kan inte säga hur mycket de kommer att få. Men det här är den bästa vägen att gå för att utdelningen ska bli så hög som möjligt. Vi jobbar varje timme på dagen för att lösa det här, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM