Mitt i prick, Härenstam

Magnus kan leva länge på nya stå upp-showen

Foto: Foto: ANDERS SÄLLSTRÖM
PIGG HÄRENSTAM Magnus Härenstam skämtar träffsäkert om sitt eget åldrande.
NÖJE

GÖTEBORG. En av landets folkkäraste komiker skojar om att åldras.

Magnus Härenstam gör det så proffsigt, träffsäkert och roligt, att han lär kunna turnera med denna show tills de får bära ut honom.

Det dräller numera av stå upp-komiker, på scenen och i tv-rutan. Kanske var Magnus Härenstam – i dag en pigg och fräsch 70-åring – först i Sverige. Inspirerad efter att ha sett Bill Cosby i Las Vegas i slutet av 1980-talet, turnerade han sedan med sin show ”Föredraget” inför utsålda hus under tre år.

Om ”Morsning & goodbye” är stå upp eller monolog är en smaksak. Det känns som funderingar som Härenstam nog har filat på i flera år. Som han inte ändrar på i första taget. Samtidigt är han ett rutinerat komikerproffs, som snabbt kan vända publikens reaktioner till föreställningens fördel.

Allvarlig klang

Det handlar inte om Magnus Härenstams liv. Men han har förstås plockat komiska situationer ur sitt eget åldrande. Skratten fastnar inte i halsen, men det finns hela tiden en allvarlig klang i botten. Som när han berättar om hur en operation för prostatacancer kan gå till. Man både vrider sig av skratt och tänker inombords aaaaaaaj!

Väldigt välskriven

Carema får sig förstås en släng av sleven. Några skämt är rätt förutsägbara. Men Magnus Härenstam får skratt ändå. Dels för att han är Magnus Härenstam. Dels för att han är en superproffsig komiker. Men allra mest får han det för att det till största delen är en väldigt välskriven föreställning. Härenstam har liksom sammanfattat alla tänkbara komiska situationer som uppstår när synen försämras, sexdriften försvinner och det blir krångligt att ta av sig ett par byxor.

För folk som blivit lite till åren, är igenkänningsfaktorn hundraprocentig.

Om Härenstam vill och orkar, lär det finnas en skrattvillig publik åt detta i åratal.

FAKTA

Morsning & goodbye

Stå upp-show med Magnus Härenstam på Lisebergsteatern, Göteborg

Ide och manus: Magnus Härenstam. Regi Anders Aldgård. Spelas till och med den 4 mars.