Så roligt att det gör ont

Så många får Babben Larsson på Rival

Foto: HÅKAN LARSSON
Sorg och glädje Babben Larsson blandar humor och allvar på ett briljant sätt – och lockar både skratt och ömhet. Här med musikerna Ida Sandlund, Mats Persson och Lars Risberg.
NÖJE

Babben Larsson kan vara så rolig att det gör ont.

Och prata om sorg så man blir glad.

Hon gör show av sitt liv och lånar musik av The ­Eagles, Neil Young och ­Billy Joel.

Det har blivit en egen genre. Roliga svenskar som bygger ut sin standup till en hel show. Skämt blandade med självbiografi, med stunder av allvar och smärta. Babben Larsson kan mäta sig med de bästa.

Hon kan dessutom sjunga starkt. Här växlas pratorna med sångnummer, där Babben skrivit sångtexter till kända melodier.

Briljant textförfattare

The Eagles ”Lyin’ eyes” blir vemodiga Ingen kärlek växer själv. Mark Cohns gospelgungande ”Walking in Memphis” är hoppfulla Går genom Solna, och Neil Youngs gränslöst vackra ”Birds” förvandlas till en sång om Babbens dotter.

Ibland är hon briljant ­rolig textförfattare, som när Billy Joels ”Uptown girl” skildrar Lidingö och Snoddas paradmelodi ”Flottarkärlek” ­används som­hatkärleks-förklaring till iPhone.

Man förstår varför hon fick Karamelodiktstipendiet.

Skratt och ömhet

Vad hände... med mitt gamla liv är frågan som ­showen ställer. Babben Larsson ­levde i vardaglig rutin med make som lagade mat och hushållade. För fem år sedan bestämde hon sig för att skiljas. Nytt liv, träffa ny man. Hon har också för­lorat närstående.

Av detta har hon gjort en föreställning som gör en ­tårögd både av skratt och ömhet.

Hennes gotländska dialekt är i toppform. Hon pratade länge om vad jag trodde var tejp innan jag förstod att hon menade ­tepåse.

Vad hände?

Rival, Stockholm. Babben Larsson, med musikerna Mats Persson, Lars Risberg, Ida Sandlund.