Galet kul om gurkor och torktumlare

Så många får Anders & Måns nya show

1 av 2
roligast i år Måns Nilsson skapar humor om små och stora saker med kollegan Anders Johansson.
NÖJE

Anders och Måns är fantastiskt roliga.

De samlar på våra knasigheter och slipar vardagligt kol till komiska diamanter.

Och lyckas förena Adeles passion med lantbruksministerns torra kärleksbeskrivning.

En radiointervju med Eskil Erlandsson, där han berättar om hur han fastnade för sitt hjärtas dam, gör Anders och Måns till ett underbart nummer om kärlek och hur olika man kan utrycka den.

Ministerns känslor tolkas i en svensk text till Adeles ”Rolling in the deep” och blir svängig soul. Så mycket soul det nu kan bli när det handlar om centerpartister.

Analyserar gurka

Jo, Anders och Måns sjunger bra också.

De blev kända i radio och tv med program om hur saker funkar, eller inte, och den här showen är en sorts föredrag. Om människan och apan och hur stor skillnaden är.

De har en listigt beundrande ton inför allt de beskriver och alla konstiga fall de hittat. Det kan handla om en bok med naturfotografier eller E-Types samling av vikingabåtar. Det kan vara en Ica-skylt om gurka, eller de olika värmenivåerna man kan välja på en torktumlare.

De lyfter småttigheter ur skuggan in i rampljuset och gör dem hysteriskt kul.

Många skratt

Anders är östgöten av de två och det är inte bara dialekten som för tankarna till Tage Danielsson. Under den bedrägliga mildheten och vänliga storögdheten väntar ibland vassa iakttagelser. När de beskriver turerna kring en fågel i en park i Östersund skrattar vi så tårarna sprutar.

Det är många som vill få publiken att skratta de här dagarna.

Anders och Måns är det roligaste jag sett i år.

FAKTA

Primater med topplån

Anders Johansson/Måns Nilsson med musikern Karin Turesson i regi av Adde Malmberg.
 

Hit kommer Anders och Måns: Malmö, 8–9/3, Hässleholm, 13/3, Helsingborg 14/3, Linköping 15/3, Kristianstad 20/3, Lund 21-23/3, Kalmar 3/4, Växjö 4/4, Göteborg 5-6/4, Halmstad 11/4, Borås 12/4, Nyköping 13/4, Gävle 14/4, Uppsala 17/4, Jönköping 19/4, Norrköping 20/4, Örebro 21/4, Stockholm Södra teatern 25-27/4.