Marika Carlsson om ’En negers uppväxt’: Folk blir provocerade

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Marika Carlsson tycker att svenskar ofta tror att de är mer fördomsfria än vad de är. Hon hoppas att nya showen får folk att tänka till.
NÖJE

Populära stå upp-komikern Marika Carlssons show ”En negers uppväxt” har redan före turné­starten väckt stor uppmärksamhet.

Hon har blivit JK-­anmäld och har utsatts för hot.

– Det är andra svarta som är så provocerade över att jag över huvud ­taget använder ordet ­neger, säger hon.

Den snart 40-åriga stå upp-komikern, som blivit utsett till landets bästa kvinnliga 2006 och 2012, och också är känd från tv-program som ”Parlamentet”, har skapat en show som både är djupt personlig och högst allmängiltig.

Som på ett mycket roligt sätt skildrar hennes uppväxt som adopterad (från Etiopien) svart flicka och kvinna, men också tacklar rasismen i samhället och Sverigedemokraternas framgångar och plats i riksdagen.

Och redan titeln har, som sagt var, skapat debatt.

– Att jag använder ordet neger … jag har ju kallats för det, vet hur det känns. Fast för mig var det elakare att säga ”du ska inte vara här”. Eller att bli kallad apa när jag var liten, det gjorde fruktansvärt ont. Jag tycker det är farligt att förbjuda ord, man ska inte bränna ”Tintin i Kongo”, det är en del av vår historia. Men i dag är ju ordet neger mer laddat, säger Marika.

Hennes föreställning blev alltså redan före turnéstarten på fredag 15 mars i Jönköping anmäld till JK (Justitiekanslern) – och friad.

– Folk mejlade både elakt och hotfullt, det är folk som själva är svarta som är så provocerade av att jag använder ordet neger. Jag har inte fått något från rasisterna, men det får jag väl lite grann vara beredd på att ta, när jag nu sticker ut hakan.

”Tar konsekvenserna”

Hon tycker att svenskarna tror de är mer fördomsfria än vad de är.

– Jag tycker ju det. Det är det jag vill berätta med ­föreställningen. Jag får ta konsekvenserna av det varje dag att jag har en annan hudfärg. Då heter jag ändå Marika Carlsson och pratar perfekt svenska. De som heter Ahmed Abdullah har en ännu tuffare vardag.

Har du aldrig upplevt motsatsen, att det är fränt att vara en svart kvinna i ­Sverige?

– Vi är så få som är svarta kända kvinnor i Sverige, så vi är nog alla medvetna om det och kanske utnyttjar det på ett sätt, försöker vända det till något positivt. Hela början på min stå upp-karriär handlade ju om det. Sedan visste folk vem den svarta tjejen med stort hår var.

Kan man bekämpa rasismen med humor?

– Min förhoppning är att om någon tänker ”jag är inte fördomsfull” och kommer ut från föreställningen och tänker ”jo, jag är det”, då har man kommit ganska långt.

Hård mot SD

Du är ganska hård mot Sverigedemokraterna i din show ...?

– Det är allvarligt att de sitter i riksdagen och går runt med järnrör. Annars är rasismen så subtil, det är känslor, blickar och attityder. Nu någonstans med Sverigedemokraterna får vi det svart på vitt, en sorts mätsticka på det.

Marika om ...

Foto: Weinstein
Django unchained.

… hur Quentin Tarantino ofta använder ordet nigger i ”Django unchained”, som handlar om svarta slavar i 1800-talets USA.

– Jag tänkte inte alls på det. På den ­tiden sa man ju nigger hela tiden, med den värderingen.

… sitt fritidsintresse:

– Träning är min grej. Jag är racernörd, snart är cykelsäsongen i gång. Landsvägskörning på Ekerö en hel dag, shit, vad vackert det är där.

FAKTA

Det här är Marika

Namn: Marika Carlsson.

Ålder: 39.

Bor: Stockholm.

Familj: Föräldrar, bror, pojkvän.

Aktuell: Har premiär på sin stå upp-show ”En negers uppväxt” på fredag.

Hit går turnén

Mars: 15 Jönköping, 16 Göteborg, ­ 17 Stockholm, 21 Kalmar, 22 Kristianstad, 23 Ängelholm, 24 Sundsvall.

April: 12 Vara, 13 Gävle, 14 Västerås, 19 Malmö, 20 Ystad, 21 Halmstad, 28 Uppsala.

Maj: 2 Trollhättan.

ARTIKELN HANDLAR OM