Publiken skrattar sig lycklig - åt Claes

Malmberg lyfter varje scenClaes Malmberg spelar en ­politiker sänd till en sedlighets­konferens i Köpenhamn. Men snabbt faller han för storstadens frestelser och Yvette, spelad av Hanna Lindblad.
NÖJE

Starka livsglada ­kvinnor. Hycklande trista ­maktens män.

En gammal historia, men den görs pigg och underhållande. Och Claes Malmberg är ett scenfenomen värt en omväg.

Här dansas charleston och p­ratas om att flirta. Miljön är 1920-tal. Missförstånden är tidlösa.

Claes Malmberg och Ulf ­Eklund liknar Helan & Halvan klädda som begravningsentreprenörer. De spelar politiker utsända från Göteborg till Köpenhamn för en sedlighetskonferens. ­Moralens väktare förfasar sig över synd, men faller snabbt för storstadens frestelser.

Gränslösa popreferenser

Mest bedåras de, och många män, av svenska varieteartisten Yvette. Vem är hon egentligen ­dotter till? Hanna Lindblad är bra i den kvinnliga huvudrollen, som styr med stolthet och list.

Lustspelet från 1924 har tidigare på svenska kallats ”Hon jazzade en sommar”, ”Gamle Adam”, ”Familjeprassel” och ”Hög moral i Kulladal”.

Anders Aldgård, r­egi, har ­bearbetat och han har hjärta och hjärna för den här sortens scenkonst. Mycket sång och dans, gränslöst med referenser till p­opulärkultur.

Blir allt mer förvirrad

En bra rollista hela vägen. Ulf Eklund är mycket rolig som ängslig bokhandlare, och Victoria Kahn imponerar stort i dubbla skepnader.

Allt detta och Claes Malmberg ­därtill. Han lyfter varje scen han är med i, och är perfekt i titelrollen som den hycklande pampen som blir allt mer ­förvirrad. Hans h­uvudvärk får pub­liken att skratta sig lycklig.

FAKTA

Charmören från Långedrag

Gunnebo slott. Fars i regi av Anders Aldgård, med Claes Malmberg, Hanna Lindblad, Ulf Eklund, My Holmsten, Peter Harryson, Stefan Ljungqvist och Victoria Kahn.