Flinck: ’Jag fick inga roller efter knarket’

Skådespelarens sköna revansch efter teatertorkan

1 av 3 | Foto: MAGNUS KARLSSON
NÖJE

Nu blir Thorsten Flinck skådespelare på riktigt igen.

För första gången på 18 år medverkar han i en teateruppsättning – med andra skådisar.

– Att stå ensam på scen är ju rent perverterat. Jag har inte haft några erbjudanden tidigare på grund av narkotikan, säger han till Allt om Stockholm.

Han var Ingmar Bergmans skyddsling.

Men sparkades ut i kylan efter en brutal sågning från demonregissören.

Nu, 18 år senare, har Thorsten Flinck, 52, rest sig igen och tagit sikte på teaterscenen.

I augusti spelar han i Lars Noréns ”Så enkel är kärleken” på Scalateatern i Stockholm, utan att vare sig regissera eller stå ensam i rampljuset.

– Det är första gången jag blivit regisserad av någon annan sedan Bergman, säger en glad Thorsten Flinck till Allt om Stockholm.

1995 satte Ingmar Bergman upp sin version av "Misantropen" – för tredje gången. Thorsten Flinck tilldelades huvudrollen, men hans prestation sågades av regissören som även ställde in ett gästspel i USA.

Skådespelarkarriären för underbarnet blev aldrig sig likt efter att Bergman vänt honom ryggen.

”Aldrig prostituerat mig”

I stället blev det starskottet för ett drogmissbruk som följts av hela nationen.

1999 hittades han livlös vid Slussen i Stockholm men räddades efter att ha varit död i åtta minuter. Flinck suckar vid minnet, och kallar sig för "en fiaskoartad person". Men när det kommer till teatern lyser en annan, stoltare sida igenom.

– Jag har aldrig, för pengars skull eller något annat, prostituerat mig. Jag är för stor för det. För vacker för det. För viktig. Både som visuell upplevelse, eller politiskt vapen, om man så vill.

Känner du dig fortfarande som riksnarkoman?

– Den bilden lever nog kvar. Sju av tio vet om att jag varit en tung narkoman som tagit överdoser, det är ju så. Det är svårt att ta bort den bilden.

”Rent perverterat”

Men återkomsten skuggas av en oro. Han har vant sig vid att få styra själv – för att nu tvingas ta hänsyn till en ensemble.

– När jag är ensam står jag och faller med mig själv. Här kan jag ju förstöra för de andra om jag inte levererar som jag ska, säger han och tillägger:

– Men att stå ensam som jag gjort på scen, det är ju rent perverterat. Det har jag ju gjort på grund av andra omständigheter, att jag inte hade andra erbjudanden, i och med narkotikan och allt.

Med ”Så enkel är kärleken” är det finlandssvenska regissören Rickard Günther, 52, som håller i taktpinnen. 

– Det är en värdig efterträdare. Jag är inte dålig på regi jag heller, men jag tycker han är jävligt bra, säger Thorsten Flinck.

FAKTA

Den här är Thorsten Flink

Thorsten Flinck, 52, föddes i Huvudsta norr om Stockholm. Han är känd som skådespelare, musiker och regissör – men också för sitt tunga drogmissbruk. Han kom in på Teaterhögskolan redan som 19-åring. Då med ultimatumet att sluta med musiken. Filmdebut gjorde han 1978 i tv-serien "Peters Baby". Förra året medverkade han i Melodifestivalen med sitt band Revolutionsorkestern. Han tog sig ända till final. Flinck har två döttrar med radioprofilen Annika Jankell.

På gång för Torsten

Under "vårvintern" släpper Thorsten Flinck en platta med Revolutionsorkestern. På skivan har bland andra Peter LeMarc bidragit med material. Albumet produceras av Mando Diao-medlemmen Mats Björke.

Den 28 augusti är det premiär för Lars Noréns svarta komedi ”Så enkel är kärleken” på Scalateatern, där Flinck medverkar tillsammans med Tobias Hjelm, Malin Morgan och Anna Wallander. Han spelar även med sitt band på Dalarö Strand Hotell den 19:e juli. Det är 11:e året i rad som han lirar där.