Sången smälter hjärtan i bröderna Luuks show

Roligt, rörande och proffsigt när bröderna Luuk gör upp på scen

1 av 2 | Foto: Mats Bäcker
Balanserar varandra Kristian Luuks folkskollärarsida kommer fram i showen, medan Martin står för oväntade infallsvinklar.
NÖJE

De är inte skådespelare. De kan inte sjunga.

Men Kristian och Martin Luuk gör en imponerande föreställning tillsammans. Och framför en sång som smälter hjärtan.

Kristian Luuk är två år äldre än lillebror Martin och de är inte ­lika.

Martin på scen har pärlhalsband och knäskydd, Kristian blå kostym och slips. De berättar om den idylliska uppväxten och hur de sedan växte isär som tonåringar. Medan Kristian blivit en av Sveriges mest älskade programledare i tv, är Martins mest uppmärksammade stunder hans ­bidrag för att göra Killinggänget excentriskt originella.

De tar oss genom sina liv och fram till en svår kris när Kristian kände sig alltför kritiserad och hackad på av lillebror.

Skrattar sig skelögd

Föreställningen är som att ­vara på någons 50-årsfest och skratta sig skelögd åt kul bildspel från barndomens fotoalbum. Jag ­menar det som beröm. Bröderna Luuk får sina privata och personliga upplevelser att skapa igenkänning.

Det är bitvis mycket roligt, bitvis rörande. De är båda skickliga scenpersonligheter, och allt är proffsigt regisserat av Emma Bucht. Vi får lära oss om syskon i allmänhet och några intressanta syskonfall i synnerhet. Kristian Luuks allmänbildande folkskollärarsida kommer fram, men balanseras av Martin Luuks mer oväntade infallsvinklar.

Jämnstarka bröder

Det är terapi som underhållning. Henrik Schyffert skapade mallen med sin ”The 90’s”, och många har använt modellen för bekännande shower. Humor blandad med självbiografi inklusive smärtpunkter.

En jakt på bekräftelse från andra när man har svårt att bli nöjd med sig själv. En spegel av vår tid. Bröderna Luuk gör det bra, jämnstarka sida vid sida. Kompenserar sångröst med känsla. Han är ingen börda, han är min bror.

Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon?

Kristian och Martin Luuk i regi av ­Emma Bucht.

ARTIKELN HANDLAR OM