Jöback: ”Jag bantade och får inte träna”

Peter Jöback om att spela en transperson och hur rollen hyllar hans döde bror

1 av 4 | Foto: NATANAEL JOHANSSON
KLACKARNA I TAKET I kväll är det premiär för musikalen ”Livet är en schlager” i Stockholm. Peter Jöback har förberett sig noga inför rollen som transpersonen Candy Darling. ”Jag har gått i klack sedan i våras för att lära mig det”, säger han.
NÖJE

Han har bantat och gått i klack.

Inför rollen som transpersonen Candy Darling i musikalen ”Livet är en schlager” har Peter Jöback förvandlat sin kropp.

– Jag får inte träna. Jag har inga muskler på ­kroppen, säger han.

Peter Jöback, 43, är väl förberedd inför kvällens premiär av ”Livet är en schlager”.

Musikalstjärnan ska spela transpersonen Candy Darling i Jonas Gardells musikal som under hösten går på Cirkus i Stockholm.

– Jag har gått i klack sedan i våras för att lära mig det, jag har bantat ner mig och får ­inte träna. Jag har inga muskler på kroppen. Jag ser ut som en speta och försöker komma ner mig i storlek, men det är svårt eftersom jag är kille, säger Peter Jöback.

Under våren har han ­också intervjuat flera transpersoner och klätt sig i ­kvinnokläder för att sätta sig in i ­rollen.

– Jag har gått ut och drugat lite, känt på hur det är att ­vara tjej. Jag har varit på kräftskiva som tjej bara för att se hur folk behandlar en, det var intressant. Mött folk som säger att man har klätt ut sig, fastän man är sig själv, säger han.

Gick bort på sjukhus

Rollen är också en hyllning till Jöbacks halvbror, som gjorde samma resa som Candy. Han gick bort på sjukhus, efter upprepade självmordsförsök.

– Det är starkt för mig att spela Candy, eftersom det dessutom var en familjehemlighet med min halvbrors öde. Jag hann bli 32 år innan jag fick reda på vad som hände, det kom pö om pö. Han gillade att klä sig i tjejkläder. Jag visste att han försökte ta livet av sig, men inte av vilken anledning, ­säger Peter Jöback.

I musikalen spelar han bror till Helen Sjöholms ­karaktär Mona. Hon är en schlagerbesatt kvinna som arbetar som personlig assistent åt cp-skadade David, spelad av komikern och ­föreläsaren Jonas Helgesson, 36, som själv har en cp-skada.

Helgesson gör med rollen sin skådespelaredebut.

När han föddes fick han av läkarna domen att han ­aldrig skulle kunna gå eller prata. Som 13-åring reste han sig ur rullstolen och i dag står han på en av Sveriges största ­scener.

– Rollen betyder mycket, inte bara för mig. Utan även för andra med funktionsnedsättning som varje dag måste kämpa med sin egen självbild, och vad andra ska tycker. Det är lätt att andras bild blir sin egen, om man ­inte tänker på det, säger han.

Allvar och skratt

”Livet är en schlager” handlar om allas rätt att få vara med, och känna att de duger. Publiken kommer att kastas mellan allvar och skratt.

– Det ska bli intressant att se hur långt man kan gå och samtidigt behålla ett underhållningsvärde i det. Att man orkar med att bli berörd, garva och följa med i alla svängar, säger Helen Sjöholm, 44.

FAKTA

Det här är ”Livet är en schlager”

Återförenas på musikalscenen

■ ■ Med ”Livet är en schlager” möter Sjöholm och Jöback varandra på musikalscenen för första gången sedan genombrottet med ”Kristina från Duvemåla” 1995.

Sjöholm minns deras första möte, på en presskonferens i Benny ­Anderssons kontor på Skeppsholmen i slutet av 1994.

– Vi var så nervösa så det fanns inte. Det finns några foton där vi står uppställda och man ser hur det lyser i våra ögon ”händer det här?”. Jag hade aldrig gjort en presskonferens tidigare. Det var stort för oss ­båda, säger hon.

En av de största satsningarna

■ ■ Musikalen är en av de största svenska ­musikalsatsningarna ­genom tiderna. Över 100 personer är involverade i arbetet på och bakom scenen.

”Livet är en schlager” utspelar sig i Stockholmsförorten Skarpnäck 2001. Berättelsen handlar om schlagergalna ­Mona (Helen Sjöholm), hennes man Bosse ­(Johan Glans), hennes bror Candy Darling (Peter Jöback) och killen hon jobbar som assistent åt, cp-skadade David (Jonas Helgesson). I övriga roller syns Måns Möller, Katarina Ewerlöf, Frida Westerdahl och My Holmsten.

Mona lever ett liv med ouppfyllda drömmar. Ända tills hon en dag råkar höra den låt som David gjort och i hemlighet skickat in till Melodifestivalen.

■ ■ Musiken är komponerad av fyrfaldiga melodifestival-vinnaren Fredrik Kempe. För scenografin står Oscarsbelönade ­Anna Asp, kostymerna är skapade av Christer ­Lindarw och kapellmästare är Martin Östergren.

”Livet är en schlager” filmatiserades 2000 i ­regi av Susanne Bier med Helena Bergström, Jonas Karlsson och Björn Kjellman i huvudrollerna.

”Livet är en schlager” har premiär på Cirkus i Stockholm i kväll, och spelas sedan fram till jul.