Orup redo för ny show – och livet som fembarnspappa

”Vad gör du om födseln blir på premiären? Ingen aning”

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson
Orup är redo för sin nya show – och livet som fembarnspappa.
NÖJE

Stor premiär på Hamburger Börs - och snart pappa för femte gången.

Och båda kan hända samtidigt.

– Folk har frågat: ”Vad gör du om födseln blir på premiären"? Men jag har ingen aning, säger Orup och skrattar.

På torsdag har han premiär på Hamburger Börs i Stockholm. Orups, 55, första egna show har fått namnet ”Viva la Pop”. Men han vill inte kalla det för krogshow.

– Jag gjorde ju en föreställning med Lena (Philipsson) och det var mer en traditionell krogshow i mina ögon. Vi hade tagit in Felix Herngren som regisserade och det var mycket andra inslag som inte var musik, men hela den delen har jag skrotat nu. Lena är så mycket bättre än mig på att ta manus, hon har ju också en komisk sida som inte jag har, så nu har jag ingen regissör, det är inga dansare, ingen Calle Norlén som har skrivit långa monologer. Däremot har jag tagit in en koreograf som hjälper mig och ett stort band och de kommer få jobba arslet av sig, säger han.

”Lite Elvis”

I stället beskriver Orup den kommande föreställningen som en ”visuellt upplyft konsert”, med större ljus och ljud.

– Det är baserat på mina hitlåtar och andra låtar som jag gjort som passar in i formatet. Jag har kollat mycket på klassiska 70-talsshower, lite Elvis och Tom Jones, att man gör låtarna i lite klassisk showtradition med stråkar och soulkomp.

För mig låter det som att du snarare än krogshow gör som Celine Dion och Britney Spears i Las Vegas, en så kallad residency?

– Britney Spears? Du kan väl åtminstone säga Frankie, eller Elton!

Orup brister ut i skratt vid jämförelsen, men håller med om konceptet.

Pappa för femte gången

Samtidigt som showen har premiär väntar Orup ivrigt på att bli pappa igen, nu för femte gången.

– Ja, det kan bli typ om en timme, eller om några veckor högst.

Hur känns det?

– Det är skitkul men jag kan inte hålla på och försöka planera hur det ska bli med showen och att få barn samtidigt. Det är ingen idé för ingenting blir som man tror i alla fall, men det är mitt femte så bara allting går bra så ordnar det sig, säger han och skrattar.

Orup kan inte riktigt släppa det där med jämförelsen med Britney Spears och Celine Dion. Under vår plåtning utbrister han:

– Skillnaden är väl också att jag inte har nån lyxsvit på Hamburger Börs som stjärnorna får på Caesars Palace. Det blir hem till Mariatorget på kvällarna. Familjen hade nog inte varit särskilt glada annars.

Om han har premiärnerver? Lite, men ännu mer tycks det pirra inför den kommande födseln.

– Folk har frågat: ”Vad gör du om födseln blir på premiären"? Men jag har ingen aning, säger Orup och skrattar.
 

Fotnot: Residency (hemvist) är det engelska begreppet för när en artist i stället för att turnera spelar sin konsertshow på ett och samma ställe under en längre tid, så som bland annat Celine Dion, Elton John, Frank Sinatra och Barbra Streisand gjort under långa perioder i Las Vegas.

FAKTA

Orup

Namn: Hans Thomas Eriksson.

Artistnamn: Orup.

Yrke: Artist.

Ålder: 55 år, fyller 56 i november.

Familj: Gift med Pernilla, 43, barnen Kid, 22, (med Sofia Wistam) Isidor, 14, Charlie, 13, och Seth, 2.

Bakgrund: Slog igenom 1987 med låtarna ”Är du redo?” och ”Jag blir hellre jagad av vargar”, har släppt tio studioalbum, skrivit låtar åt artister som Lena Philipsson, Kayo, Linnea Henriksson och Josef Johansson, hade gruppen GES med Niklas Strömstedt och Anders Glenmark.

Aktuell: Med showen ”Viva la Pop” på Hamburger Börs med premiär torsdagen den 25 september.