Komikern pirrig inför Sverigebesöket

Foto: ALL OVER PRESS
Komikern Stephen Merchant körde Alien-looken.
NÖJE

Som att komma hem. Så tror ”The Office”-skaparen Stephen Merchant att Sverige-besöket kommer att bli.

– Jag förväntar mig långa, vackra personer som jag själv, säger han.

Komikern Stephen Merchant, 39, är pirrig inför sitt första Sverigebesök. Den 18 oktober uppträder ”The Office”-skaparen på Cirkus i Stockholm som en del av den nya humorfestivalen ”Stand up for Stockholm”Vad har du för förväntningar?
– Jag förväntar mig långa, vackra personer som jag själv. Det känns lite som att äntligen komma hem. Äntligen får jag vara bland personer som jag själv. Vad vet du om Sverige?

– Jag vet inte jättemycket. Men förutsätter att ni har god livskvalitet, är ute mycket i naturen och är hälsosamma. Jag tänker att det begås fyra brott per år, och ni känner den personen som begått brottet och bara säger ”Åh, den gamle Bob som är i farten igen”.

Dina senaste tweets har innehållit mycket död, Joan River, Robin Williams, Lauren Bacall.

 Jag berördes av Robin Williams död, jag kände honom inte men det skakade mig att en person som vigt sina dagar åt att få folk och skratta inte själv mådde bra. Jag körde genom Los Angeles dagen han dog och unga människor hade ställt ut skrivbord som de stod på, som i ”Döda poeters sällskap”. Det var väldigt fint. 

Är du rädd för döden?

– Jag brukade inte tänka på det alls förrän jag blev 35. Jag tror inte på något liv efter detta, jag försöker bara fylla dagarna innan det är dags med roliga saker.

Hur mår du?

– Jag är inte en olycklig person. Jag har aldrig haft några demoner. Det har alltid retat mig lite, det hade varit bra att ha något att inspireras av. Jag har försökt få min mamma att röka lite crack så att jag ska ha något att hämta inspiration från. Men hon vägrar, säger han och avslutar samtalet med ett långt skratt.

FAKTA

Stephen Merchant

Ålder: 39 Bor: London och Los Angeles.

Gör: Komiker och manusförfattare.

Bakgrund: Föddes i Bristol och har studerat film och litteratur. Blev 1997 Ricky Gervais assistent på radiokanalen Xfm. Har tillsammans med Gervais skapat stora tv-succéer som ”The office”, ”Extras” och ”En idiot på resa”.2011 turnerade han med stand up-showen ”Hello ladies” som handlar om att hitta kärleken. Showen blev sedan till en tv-serie med samma namn.Merchant har belönats med tre BAFTA, fyra British Comedy Awards, en Emmy och två Golden Globes.

Aktuell: Med sina första standup-shower i Sverige. Den 18 oktober gästar han den nya humorfestivalen ”Stand up for Stockholm” på Cirkus i Stockholm. Den 28 oktober på Lorensbergsteatern i Göteborg. Stand up for StockholmInternationell humorfestival som pågår under tre helger med start den 10 oktober. Medverkande: Stephen Merchant, Petra Mede, Sissela Benn, Whitney Cummings, Jim Breuer, Kristoffer Appelquist, Petrina Karlsson med flera.