”Vinner i längden”

Aftonbladets Karin Magnusson om Katrin Sundbergs sommarprat

1 av 2
NÖJE

Efter att ha ägnat programmets första halvtimme åt att presentera sig själv har jag inga problem att tro på Katrin Sundberg när hon säger sig vara en usel minglare.

Det är ett roligt grepp att i början ta fasta på att man är en okänd person med anonymt namn. Eller som Katrin Sundberg säger, vem som helst kan ju få en karriär om man heter Salem Al Fakir.

Men vem är Katrin Sundberg? För barn och föräldrar i Sverige slog hon igenom som ”Häxan Surtant” i Bolibompa. Enligt henne själv är hon en person som haft så många olika jobb inom kultur och media att hon snart kan börja kalla sig konsult.

Går i fällan

Sundberg har överhuvudtaget en säker blick för samtidsfenomen och hittar perfekt tonträff när hon imiterar nervösa castingfolk på produktionsbolag. Fattas bara annat av en person som jobbade med att coacha deltagare i Sveriges första dejtingprogram, ”Vem tar vem”.

Men så går hon i fällan som tyvärr är vanlig bland sommarpratande scenpersonligheter och skådespelare, den att spela upp scener och gestalta sina liv. Det snarare distanserar än skapar närhet, vilket man får förmoda är avsikten.

Vinner i längden

Så rullar anekdoterna på. Inget riktigt fördjupas och inget når en smärtpunkt och jag är just på väg att börja rensa i mejlkorgen när Sundberg kommer till det stycke i programmet som handlar om att vara styvförälder. Om lyckan över att få vara den särskilt utvalda personen som får sätta på plåster, läsa sagor och förhöra läxor, och sorgen över att tvingas inse att det alltid finns två personer som är viktigare i ett barns liv. Mycket starkt, mycket mänskligt.

Så, Katrin Sundberg må vara en usel minglare men hon vinner i längden. Och det är inte illa.

Här kan du lyssna på sommarpratet

I Sommar

Snabbguide

Skrytkvot
Skvallervärde
Känslostyrka
Humornivå
Åh fan-faktor

Första mening:

”Gunnar, vem är det som ska prata i radion idag?”

Sista mening:

”Oavsett vad ni har för relation till lyckan så hoppas jag att ni hälsar på er i sommar, och att ni har städat och fint i bröstet åt minnet av den. Hej då.”

Tre typiska låtval:

Talking heads ”Once in a lifetime”
John Hiatt ”Have a little faith in me”
Liza Minelli ”Ring them bells”