Rekordhemliga Lööf i ”Sommar”

1 av 2
NÖJE

Jan Lööf kan ha skrivit ”Sommar”-historia.

Först i 85:e minuten nämnde han sitt yrke.

Lite i förbifarten.

Utan Jan Lööf ingen ”Pelle i djungeln” eller ”Ta fast Fabian”. Fast mina barn egentligen vuxit förbi -bilderböcker fortsätter vi läsa Lööfs berättelser där historiernas enkelhet står i kontrast till de myllrande bilderna. Att leta reda på den förrymda apan Fabian som gömt sig på Tekniska museet är meditation för både stora och små. Men som sagt, om detta talar inte Jan Lööf alls.

Och varför skulle han det? Böckerna finns ju redan där.

Berättar om Grekland

I stället pratar Lööf om Grekland, där han bor mesta delen av året. Grekland har inga problem, det är en jordbävning då och då, men staten har problem, slår han fast. Men lägger också till att det är omöjligt att ha en åsikt för en lekman. I stället går han till storms mot vår tids generösa ADHD-diagnosticerande och mot klassisk musik. En musikgenre Lööf avfärdar eftersom den saknar rytm – ”i bästa fall håller de takten”. Här är det på sin plats att påpeka att när Lööf stormar gör han det stillsamt och med en god portion humor byggd på understatements.

Förklarar musiken

Nu är ju inte Lööf bara författare och illustratör, han är musiker också, och i ett försök att förklara hemligheten med jazz får vi följa med till improviserande musikerkollegor i en studio. Hur låter ett melankoliskt ackord eller ett mollackord? Vad händer när vi hör ett bluesackord? Det är lika meningsfullt att skriva och prata om musik som att dansa arkitektur, men vore improviserad jazz ett sommarprogram skulle det låta som Jan Lööfs. Utan att gå in i sitt yrke, sina framgångar eller skaparkriser fick vi rikligt med nycklar till en egensinnig konstnärs universum.

Snabbguide

Skrytkvot: 0

Skvallervärde: 0

Känslostyrka:

Humornivå:

Åh fan-faktor:

Första meningen: ”Ja hej, Jan Lööf heter jag."

Sista meningen: ”Jag säger hej till tonerna av en gospeltrumpet."

3 typiska låtval

1. Tony Bennett: ”I’ve grown accustomed to her face”.

2. Dinah Washington: ”Smoke gets in your ­eyes”.

3. Frank Sinatra: ”The good life”.

Det här är Jan Lööf

Namn: Jan Lööf. Ålder: 72. ­Yrke: Författare, illustratör, ­musiker. Bor: Mest i Grekland, annars på Ekerö. Tidigare medverkan i ”Sommar”: Nej, debutant.