”Tårgasen smällde i ansiktet”

”Snabba cash”-regissören jagades av polis i Danmark

Foto: UNIMEDIA SCANPIX SWEDEN
Daniel Espinosa berättade i sitt sommarprat om när han hamnade i ett upplopp i fristaden Christiania.
NÖJE

I danska Christiania hamnade Hollywoodsvensken Daniél Espinosa mitt i ett livsfarligt upplopp.

Han träffades av en tårgaspatron – och föll därefter ned från ett tak.

– Patronen exploderade i ansiktet på mig, säger regissören i ”Sommar i P1”.

När ”Safe house”-regissören Daniél Espinosa befann sig i Danmark 2009 blev han indragen i ett upplopp i fristaden Christiania. Mitt i detta tumult, där han jagades av polisen, träffades han av en tårgaspatron när han gömde sig på ett tak.

Föll två till tre meter

– Jag vänder mig om för att fråga de andra vad det var. Men alla hade redan lämnat mig, hoppat och försvunnit. En tårgaspatron landar i famnen på mig. Jag kastade mig bakåt och faller två till tre meter. Jag kan inte andas och jag reser mig upp och en till tårgaspatron exploderar i ansiktet på mig, säger han i sommarpratet i ”Sommar i P1”.

Vid tillfället reagerade han starkt på att polisen kastat tårgaspatroner över muren till Christiania.

”De hade kameror”

– En rik italiensk turistgrupp hade av misstag blivit träffad. Jag går runt och vill veta vad som händer. Stämningen är hetsig och det kunde ha varit barn på andra sidan muren. Dagiset ligger relativt nära, säger han.

När oroligheterna var i full gång bekymrade Espinosa sig för att han skulle bli igenkänd eftersom han förekommit i dansk tv två dagar i rad på grund av en film han regisserat.

– Polisen hade kameror. De fick inte känna igen mig tänkte jag och tryckte ansiktet närmare mot taket vi var på, säger han.

Fick bok av Fares

När han kommer hem en vecka senare får han Jens Lapidus roman ”Snabba cash” av vännen Josef Fares. Inom kort skulle han bli regissör för en succéfilm som tog honom till Hollywood där han senare gör ”Safe house” med Denzel Washington i huvudrollen.