Berättar om ett dubbelt utanförskap med små medel

Oisin Cantwell om komikern Marika Carlsson som sommarpratare

Ståupp-komikern Marika Carlsson.
NÖJE

Marika Carlsson för oss varsamt genom ett annat Etiopien än det vi är vana vid: den hårdföra diktaturen som fängslar svenska journalister.

Med små medel växer en berättelse om dubbelt utanförskap fram.

Det har funnits en tid innan Carlsson, adopterad från Etiopien två år gammal och uppvuxen i Lund, utsågs till årets svenska kvinnliga komiker.

Hon berättar på pigg skånska hur irriterad hon kunde bli som liten då folk förklarade att hon skulle vara glad över att ha få kommit till Sverige. Nej, du ska vara glad över att jag har kommit hit och livat upp ditt trista liv, replikerade hon och tillägnar idioterna Lily Allens Fuck you.

Första besöket sedan 1975

Det är ju så här vi känner henne från tv: smart, verbalt snabb, tar inte skit.

Programmet är dramaturgiskt skickligt uppbyggt kring en resa med en kompis till Etiopien 2006, landet Carlsson inte besökt sedan hon 1975 sattes på ett plan till Arlanda.

Mellan de äventyrliga episoderna i Afrika får vi ögonblicksbilder från barndomen i en kärleksfull, kristen familj samt musik som skvallrar om kunnande.

”Fångar rotlösheten”

Mamma och pappa, får vi veta, har aldrig förnekat hennes ursprung. Fint, men hade det varit meningsfullt att ens försöka?

I Etiopien är allt annorlunda. Plötsligt var den långa, blonda kompisen exotisk, Carlsson normen. De ger sig ut för att leta efter hembyn. Kartorna lämnar en hel del övrigt att önska. Sista etappen på mulåsna.

Tänk om hon hittar ett biologiskt syskon? Eller rent av föräldrar? Nej, visar det sig, här fanns ingen släkt. Folk ser annorlunda ut. Troligen inte rätt by ens.

Vår berättare gråter, men rycker upp sig. Hemma i Sverige känner hon skuld över att bo ensam på 50 kvadrat. I det andra landet hade tio personer trängt ihop sig på den ytan.

Svensk i Etiopien, etiopisk i Sverige. Carlsson fångar, utan att göra stora anspråk, rotlösheten väl.

Det här är Marika Carlsson...

Namn: Marika Carlsson Ålder: 39 år. Yrke: Komiker.

Bor: Stockholm.

Tidigare medverkan i ”Sommar”: Debutant.

... i Sommar

Snabbguide

Skrytkvot

Skvallervärde

Känslostyrka

Humornivå

Åh fan-faktor

Första meningen

”Jag adopterades till Sverige 1975.”

Sista meningen

”En sak till är jag faktiskt tacksam för, och det är att du har lyssnat på mig.”

3 typiska låtval

1 Kool and the gang: ”Celebration”

2 Bob Marley: ”Three little birds”

3 Daniel Lemma: ”If I Used To Love You”