Framgångssaga värd att bli Hollywoodfilm

Oisin Cantwell om Marta Vieira da Silva som sommarpratare

Foto: Per-Olof Sännås
Marta sommarpratade.
NÖJE

Marta, världens bästa kvinnliga fotbollsspelare, tar oss med på en resa från fattigdom till världsberömmelse, handskakningar med presidenter och nytt hus åt mamma.

Någon borde tipsa Hollywood.

Brasilien vet att ta hand om sina fotbollstalanger. Så länge de är pojkar, vill säga.

Så vad ska en flicka, uppvuxen i en fattig håla som yngst av fyra syskon med en hårt arbetande ensamstående mamma, göra med sitt osedvanliga bollsinne?

Jo, hon struntar i att mamma suckar och att grannarna gnäller om att hon skämmer ut familjen. Hon spelar i för stora skor med grabbarna på gatan och är så duktig att hon får en inbjudan till Rio de Janeiro, där det finns damlag.

Ut ur fattigdom

Marta Vieira da Silvas sommarprat är en berättelse om att strunta i konventioner, om en beslutsamhet att använda sin talang till att lyfta släkten ur fattigdom.

2003 dyker chansen upp. Brasiliens landslag åker förvisso på stryk av Sverige i kvartsfinalen i VM, men 16-åriga Marta gör mål. Umeå, Europas bästa klubblag, får upp ögonen för henne.

För en människa som aldrig har upplevt minusgrader var det första mötet med ett snöigt västerbotten en inte helt enkel upplevelse. Hur kan man ens leva här? Det är, hur vi än vrider och vänder på det, en rimlig fråga.

Hon är vald till världens bästa damfotbollsspelare fem år i rad. Ett VM-silver, två OS-silver, två panamerikanska mästerskapssegrar, fyra sm-guld.

Socialt medveten

"Geni? Nej, det är jag inte". Tack, Marta. Det har gått mer inflation i ordet geni än i vad det gjorde i Tysklands ekonomi mellan krigen.

Numera kan hon knappt röra sig hemma i Brasilien. Hjältinnan skakar hand med presidenten och hyllas vart hon än kommer.

Mamma har fått ett nytt hus. Marta har FN-uppdrag om kvinnors rättigheter och hjälper ungdomar i hemlandet, framförallt flickor.

En socialt medveten framgångssaga kommer alltid att vara en bra story. Och just denna är inte över. Brasiliens första OS-guld i fotboll om några veckor?

Marta Vieira da Silva

Ålder: 26 Yrke: Fotbollsspelare Bor: Stockholm Tidigare medverkan i Sommar: debutant
 

... i Sommar

Skrytkvot:

Skvallervärde:

Känslostyrka:

Humornivå:

Åh fan-faktor:

Första mening:

”För åtta år sedan stod jag i Aten med en medalj runt halsen.”

Sista mening:

”Eller som vi säger i Brasilien.  "Eu Vou Torcer"

Tre typiska låtval

Lourenco - "Sorte Grande"

Victor Chaves - "Sem Transito Sem Aviao"

Per Gessle - "Här Kommer Alla Känslorna (På En Och Samma Gång)"