Nostalgisk resa i murvelsk anda

Foto: ULF HÖJER
Scherman tror att Jihde snubblat med tungan.
NÖJE

Alla journalister jag någonsin har träffat som sadlat om och blivit räknenissar har tråkat ut mig med långrandiga för­säkringar om att de ännu är murvlar. Innerst inne, vad nu det kan tänkas betyda.

Därvidlag utgör Scherman, som efter framgångsrik och prisbelönt karriär som reporter utsågs till vd på TV4, inget­ ­undantag.

Vi serveras förvisso en portion god journalistromantik då hemliga dokument som avslöjar spelet kring Jas lämnas över i två Ica-­påsar. Politiker, höjdare i närings­livet, många tycks ha agerat tvivelaktigt då jaktplanet projekterades.

Men sedan blir sommarvärden direktör med miljoninkomster och berättelsen ett något krampaktigt försök att övertyga oss om att han minsann har ideal och ­värderingar i behåll.

”Följa sin övertygelse”

Han slänger in en anmälan till konstitutionsutskottet då Göran Persson tar honom i örat, vägrar att vika sig då en gubbe i familjen Bonnier försöker stoppa en ­kritisk granskning av Silvias ­pappa och gläds åt att Jan Stenbeck muttrar om att inte bita den hand som föder.

Trots all heroism sviker de gamla journalistpolarna. Men det går ju att få nya. Som riskkapitalister.

När Scherman sedan utbrister att ”för mig är lojalitet att följa sin egen övertygelse” låter han som en parodi på en presidentkandidat som försöker förklara för bögarna i San Francisco varför han inte tror på samkönade äktenskap.

Ville rusta barnen

Men här finns även fina och ­gripande episoder från privat­livet. Blivande hustrun Marga­retas hjärta vanns i gymnasiet medels gömda tennisbollar i ­hennes väska. Inför döden ­samlar pappa sina barn och förklarar hur det var att växa upp som jude i Stockholm. Scherman förstår äntligen varför han var så sträng: Han ville rusta dem.

De senaste åren har flera ­släktingar dött. ”Sorgen kan ­anfalla mig hur som helst. Sorgen är oändlig”.

När programmet är över kan jag inte längre helt frigöra mig från misstanken att Sverige trots allt skulle vara lite bättre om fler direktörer var som Jan Scherman.

Jan Scherman

Namn: Jan Scherman. Ålder: 62. Yrke: Direktör. Bor: Stockholm. Tidigare medverkan i ”Sommar”: Debutant.

Snabbguide

Skrytkvot 4

Skvallervärde 4

Känslostyrka 3

Humornivå 1

Åh fan-faktor 1

Första meningen

” Ser man Scherman ler man, hör man Scherman dör man.

Sista meningen

” Benny Anderssons orkester får avsluta med ”Kärlekens tid”.

3 typiska låtval

1Joan Baez: ”Blowin in the wind”

2Johnny Cash: ”San Quentin”

3Bob Dylan: ”Ring them bells”