Fick sin identitet – som en supernörd

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Sara Bergmark Elfgren med skrivarpartnern Mats Strandberg.
NÖJE

Att vara nörd är numer både exploaterat och mainstream.
Vilket Sara Bergmark Elfgren älskar – självutnämnd supernörd som hon är.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Sara Bergmark Elfgren.

Sara Bergmark Elfgren ägnade mycket av sitt gemytliga sommarprat om sin bakgrund som nörd. En nörd som kände sig utanför och ovanlig och skämmig – tills hon accepterade sitt nördskap.
Då fick hon en identitet, ett yrke och massa andra ”Buffy the vampire slayer”-kompisar. Det nörderi hon beskrev var den typiska amerikanska Hollywoodfilmens version av glosögda fantasyfantaster, zombiefetischister, ”Harry Potter”-freaks, ”Sagan om ringen”-fans och rollspelare. Allt det där
som blev mainstream under 00-talet.

Gripande berättande

Inte så särskilt udda intressen alltså, egentligen, kan man tycka. Och den slutsatsen landade Bergmark Elfgren också i till sist när hon noterade att de verkliga, verkliga nördarna – experter inom ett mycket udda ämne - knappast är särskilt accepterade än i dag. Men som nörd såg hon sig, och ser så sig än, och det bäddade för mötet med skrivarpartnern Mats Strandberg. Programmets mest spännande episod var när hon berättade om hur hon och Strandberg födde fram succéfantasyböckerna ”Engelsfors-trilogin”, varav två hittills finns utgivna.
Och berättelsen om att känna sig ”fel” är förstås lika allmängiltig för alla. Alltid är det något som förtvivlar, det behöver inte vara fantasy, science fiction och skräck. Konstiga känner vi oss allihopa och det berättade Bergmark Elfgren om på ett fint och gripande sätt. Och den oförblommerade glädjen över att nördarna tagit över popkulturen gjorde även mig lycklig. Sara Bergmark Elfgrens sommarprat var som att läsa en mysig artikel i ett trevligt månadsmagasin med bra alternativmusik i bakgrunden.

FAKTA

Namn: Sara Bergmark Elfgren, 32. Yrke: Författare. Bor: Stockholm. Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.

Första mening: ”Det är kväll och höstmörkret vilar över Stockholms universitet”.
Sista mening: ”May the force be with you!”

Tre typiska låtval:
”Sigourney Weaver”med John Grant.
”Wake up” med Arcade Fire
”Och jag grät mig till sömns efter alla dar” med Annika Norlin

Skrytkvot: 3/5
Skvallervärde: 1/5
Känslostyrka: 3/5
Humornivå: 2/5
Åh fan-faktor: 1/5.