”Allt var kärlekslöst – fyllt av våld och terror”

Foto: SANNA SJÖSWÄRD
”ÄNGELN PÅ MALMSKILLNADSGATAN” Så kallas hon. ”Många säger att jag är deras ängel. De flesta kallar mig ”morsan” eller ”mamma”, säger Elise Lindqvist, 75.
NÖJE

Våldtagen, misshandlad, sviken, prostituerad, beroende av sprit och tabletter.
Elise Lindqvist, 76, har levt ett brutalt liv och skildrade det ohyggligt starkt.

Redan som mycket ungt barn utsattes Elise Lindqvist upprepat för våldtäkt av pappan i en grannfamilj medan makan tittade på och sedan bjöd på godis.
Hemma hos mamma var livet också fruktansvärt. Elise Lindqvist blev ofta inlåst länge i en garderob för att hon var ”ful och dum”. Allt var kärlekslöst, fyllt av fysiskt våld och psykisk terror. Bara pappan stod för något som kan liknas vid trygghet och kärlek men han var sällan närvarande. Föräldrarna skildes när Lindqvist var tio år och en ny man, som missbrukade alkohol, kom in i hennes liv.

Möten med sexköpare

Elise Lindqvist rymde hemifrån som 14-åring och misären fortsatte. Hon träffade snart en kvinnlig hallick och ett liv som prostituerad inleddes när hon var 16 år. Möten med sexköpare i bilar som använde kniv och ville se blod ledde till ett allt tyngre missbruk av sprit och tabletter och flera ohyggliga händelser.
Elise Lindqvist kunde inte ”bryta med all min värdelöshet”. Det tog lång tid, först när hon var 59 år och ”totalt nedgången” fick hon hjälp av sin syster som tog henne till en läkare som skrev in henne på ett behandlingshem.
Där blev hon frälst och mötte Jesus. Livet tog sakta en bättre vändning.

Arbetade som kristen volontär

Därefter har hon arbetat som kristen volontär. Varje fredagskväll sedan 16 år tillbaka nattvakar hon på ökända Malmskillnadsgatan i Stockholm där hon försöker hjälpa prostituerade och narkomaner vars liv påminner om Elise Lindqvists eget.
Det var ett ohyggligt starkt och gripande sommarprat, men med en strimma av ljus, trots allt.

ARTIKELN HANDLAR OM