Spela

Japanskt ’bröstspel’ kommer till Sverige

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

”Tydlig objektifiering som sticker i ögonen”

Spelserien ”Senran kagura” är ökänd för sin bröstfixering.

Nu släpps en ny del i Sverige – som får sällskap av specialutgåvan ”Happy boobs edition” och en musmatta med ”3d-bröst”.

– Det är lika beklagligt att någon vill skapa ”Senran kagura” som att någon vill ge ut det och att folk köper det, säger Aftonbladets spelrecensent Kerstin Alex.

Få så kallade ”erotiska” spel når utanför Japans gränser. Men enligt Eurogamer kommer uppföljaren till det bröstfixerade actionspelet ”Senran kagura burst” att släppas i Europa till Nintendo 3DS. Och seriens designer Kenichiro Takaki hymlar inte med att det hela mest är en ursäkt för att få visa upp studsande bröst.

– Jag började fundera på vad jag ville se i ett spel till Nintendo 3DS och inom 30 sekunder kom jag på svaret. Det var bröst.

Musmatta med bröst

”Senran kagura 2: Deep crimson” är ett sidoscrollande actionspel där lättklädda kvinnor slåss mot andra lättklädda kvinnor – och ödlemonster med stora bröst. Den som vill kan även detaljstudera spelets kvinnor i ett omklädningsrum.

Spelets specialutgåva har döpts till ”Happy boobs edition”. Den lyxigare varianten innehåller en musmatta med 3d-bröst.

”Väldigt omodernt”

Aftonbladets spelrecensent Kerstin Alex är kritisk till att spelutvecklare gör underhållning av objektifiering, speciellt när det inte finns några uppenbara inslag av parodi, satir eller djupare budskap.

– Det känns dessutom väldigt omodernt att göra spel som mestadels fokuserar på skumpande kvinnobröst, säger Alex. Men vad är värst? Tydlig objektifiering sticker i ögonen men är lättare att peka ut, kritisera och ta avstånd från? Eller den subtila ”lilla gumman”-förminskningen av kvinnor som flyger under mångas, inklusive min, radar varje dag?

”Unken kvinnosyn”

Har Nintendo ett ansvar att stoppa produkter av det här slaget?

– Den europeiska versionen av ”Senran kagura: Bon appétit” släpptes till Playstation Vita för inte ens ett halvår sedan. Där bland annat en naken kvinna ligger med chokladsås över ryggen och grädde i stjärtskåran. Det stoppade inte Sony, så varför ska det stoppa Nintendo? Det är lika beklagligt att utvecklare vill göra spel som ”Senran kagura” som att någon vill ge ut det, att konsoljättar accepterar det och att folk köper det. Som jag ser det är alla delaktiga i att den unkna kvinnosynen förblir just unken.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: