Spel

Svårt muskelsjuke Sigge, 13, har skrivit på för mästarlaget

”Att han vågar anta denna utmaning är helt otroligt”

Av: 

Leo Pettersson

Sigge Stengård.
Sigge Stengård.

SPELA

Sigges liv kantas av hans dödliga muskelsjukdom.

Men i spelvärlden rör sig 13-åringen obehindrat mot nya höjder.

Han kan nu titulera sig som officiell streamingpartner till svenska mästarlaget Lilmix i Counter Strike: Global Offensive.

– Att en 13-årig kille, med social fobi och sjukdomar man inte ens önskar sin värsta fiende, vågar anta denna utmaning är helt otroligt, säger hans pappa Martin Stengård.

Sigge Stengård vid datorn.

Sigge Stengård, 13, lider av den ovanliga sjukdomen Duchennes muskeldystrofi. Det är en dödlig, obotlig sjukdom som gör att hans muskler sakta bryts ned över tid.

Till följd av detta sitter han numera i rullstol och hindras på många sätt från att leva ett normalt liv.

Men i spelvärlden finns inga hinder. Där är han precis som alla andra.

Eller ja, nog skördar han faktiskt fler framgångar än den gemene “gamern”.

”Betyder allt”

Till julen anordnade hans storebror Malte, 18, en insamling till förmån för Sigge. Hela 55 000 kronor samlades in via Gofundme. Summan överträffade familjens största förväntningar och pengarna har bland annat gått till att finansiera Sigges stora spelintresse.

Medvinden har sedan fortsatt efter årsskiftet.

Sigge Stengård.

Sigge, som streamar sitt eget CS-spelande flera dagar i veckan, har nu blivit utnämnd till en av CS:GO-lagets Lilmix officiella streamers. 

Göteborgslaget är verkligen inga dussinlirare. De vann den senaste upplagan av Elitserien i CS:GO och är just nu rankade som det 52:a bästa laget i världen.

Att de nu knutit an Sigge till att bli en av deras officiella streaming-partners är stort för den unge smålänningen.

– Det är jättekul och det känns väldigt annorlunda att kunna streama för ett professionellt lag, säger Sigge.

Vad betyder det för dig?

– Det betyder nog allt. Mest för att jag har ju spelat med de flesta i laget och de är väldigt schyssta. Så det är väldigt roligt att få vara med.

Sigge och Abbas.

”Ser honom som sin bror”

Kontakten med Lilmix etablerades förra våren. Då åkte flera streamers hem till Sigges familj i Småland. De gav honom spelutrustning och körde en streamingsejour tillsammans.

Sedan dess har Sigge byggt upp en vänskap med flera av lagmedlemmarna. Inte minst med Abbas Memedov, 27, känd som The Magiciian i CS-sammanhang.

Pappa Martin Stengård.

– Han har tagit Sigge under sina vingar och Sigge ser honom som sin bror. De har en otroligt fin energi mellan varandra, säger Sigges pappa Martin Stengård.

– Han bor ju i Göteborg och jag i Småland. Så vi träffas mest i spelet. Men vi planerar att träffas efter corona, säger Sigge.

Abbas Memedov berättar att det, sedan det där besöket i våras, varit deras mål att ge Sigge en plats i Lilmix. 

– Att vi valde in honom som streamer var självklart för oss och vi är bara jätteglada att han är bekväm med oss. Jag skulle säga att vi båda får varandra att må bättre. Varje gång jag är med Sigge så försöker jag se till att han bara har kul. Jag kommer alltid vara där för honom och förhoppningsvis kan vi ses när pandemin är över. Han är som en lillebror för mig, säger Abbas.

Sigge Stengård på Dreamhack.

Följarna blir bara fler

Alla som har provat sig på att streama vet att starten är tuff. I en enormt konkurrenskraftig bransch är det svårt att få nya följare.

Men inte för Sigge.

På bara några månader har hans följarantal på Twitch-kanalen “Siggelitocs” växt till över 2 100 personer.

– Jag bara började streama för att jag ville det. Det är kul att ha folk som kan skriva till en, säger Sigge.

Nog är det folk som skriver till honom också. Då finns pappa Martin där för att hjälpa honom att modifiera sändningarna. Och numera finns alltså stödet från Lilmix, vilket ger ytterligare en pelare att luta sig mot för Sigge.

– Jag tror att Sigge tillsammans med Lilmix kan starta en ny typ av arena för streaming, både med tanke på vem Sigge är och hans historia, samt de värden som Lilmix står för. Att få tillhöra ett team av fina människor skapar en helt annan dimension för Sigge, säger Martin Stengård.

Sigge Stengård.

”Är helt otroligt”

Sigge streamar de tre kortaste skoldagarna i veckan, samt antingen lördag eller söndag varje vecka.

Nu ser alla inblandade parter fram emot att Sigge ska få ta mer plats som en av lagets officiella streamingpartners.

– Detta kommer att bli otroligt maxat för alla inblandade. Men att en 13-årig kille, med social fobi och sjukdomar man inte ens önskar sin värsta fiende, vågar anta denna utmaning är helt otroligt, säger Martin Stengård.

Sigge Stengård.

Målet med streamen är fortsatt detsamma som det alltid ha varit: Att ha roligt, sprida den glädjen och förhoppningsvis vinna CS-matcherna.

– Som streamer vet jag att Sigge med sitt goda hjärta kan tillföra mycket mer kärlek till plattformen men också upplysa om sin sjukdom. Jag är säker att han kommer bara utvecklas och bli en riktigt grym cs spelare. Jag är otroligt stolt och glad över hans personliga utveckling och är lycklig att han vill vara min vän, säger Abbas Memedov.

– Jag tror nog att bara kunna bli en väldigt bra streamer som många tycker om och ha mycket bra folk som ger stöd och så. Det är vad jag vill göra, säger Sigge.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

En koncentrerad Sigge Stengård.
Publisert:

LÄS VIDARE

20 största spelen som kommer under 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Spel

Counter-Strike

CS:GO

Twitch

Sjukdomar

Dreamhack