– Nintendo förlorade sin särställning i spelvärlden

Spelas Jonas Högberg analyserar spelåret 2013

Guldstickan är Spelas stora läsarpris – och din chans att utse 2013 års bästa spel i en rad kategorier.

Under omröstningens gång berättar Spela-redaktionen om sina egna favoriter.

Idag: Jonas Högberg.

Håller du med Jonas? Glöm inte att rösta på dina egna favoriter under artikeln nedan!

Vilket spel ägnade du mest tid åt under 2013?

”Rayman legends”. Det är ett sjå att hitta alla lums, men någon måste göra det.

Vilket spel tycker du var bäst förra året?

– Se föregående svar, samt min Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus-recension. Få spel kan skänka mig sådan fullkomlig glädje som en mästerlig plattformare.

Vilket var årets nykomling?

– ”Papers, please”. Inte nog med att det lyckades kommentera Sovjets vansinniga kommunistregim utan att ta till några plattityder, det skildrade dessutom människorna och deras levnadsvillkor på idel hjärtskärande sätt. Mest imponerande av allt är givetvis sättet skaparen Lucas Pope gjorde det på: med spelmekaniken i fokus. Aldrig hade jag väl kunnat tro att det skulle vara så kul – eller så svårt – att vara tulltjänsteman.

Vilken var årets spelplattform?

– Ipad. Svenska Simogo Games släppte trots allt både ”Year walk” och ”Device 6” till IOS förra året. Båda är helt unika upplevelser, och otroliga spel.

Vem var årets person i spelvärlden?

– Svårt att lyfta en enskild person, men det var onekligen ett bra år för svenska spelskapare. Både Simon Flesser på Simogo och Josef Fares (”Brothers: A tale of two sons”) förtjänar en shoutout för sitt uppfinningsrika designtänkande.

Vilket spel vill du helst inte se som vinnare i Guldstickan 14?

– Förutom de gamla vanliga misstänkta – ”Battlefield 4”, ”Call of duty: Ghosts” och ”Grand theft auto V” – så skulle jag även vilja lyfta in Nintendo-spelen i den gruppen. Missförstå mig rätt här – ”Zelda: A link between worlds” och ”Super Mario 3D world” är fantastiska spel. Men de representerar samtidigt ett Nintendo som numera helt har tappat sin ställning som innovatör och risktagare. Självförtroendet är stukat, och man satsar alldeles för mycket på säkra kort. Jag tycker att det är väldigt sorgligt. En Guldstickan-vinnare ska antingen erbjuda fläckfri speldesign eller servera oss något helt nytt. Nintendo anno 2013 passar inte in på något av alternativen.

Hur många plus skulle du ge spelåret 2013?

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus. Svenska spel och indiespel fortsatte att äga medan några blockbusters visade sig vara av enormt hög kvalitet (”Assassin’s creed IV”, ”Bioshock infinite”). Då var det ändå ganska lätt att blunda för de anskrämliga spel som släpptes till Playstation 4.

Det här är Guldstickan

Guldstickan är Nöjesbladet Spelas läsarpris, som delas ut i en rad kategorier för att hylla föregående års största prestationer i spelvärlden.

Ifjol slog omröstningen nytt rekord med totalt 191 362 röster.

Här är alla fjolårets vinnare:

Årets spel: ”Assassin’s creed III”

Årets svenska spel: ”Little big planet PS Vita”

Årets spelplattform: pc

Årets person i spelvärlden: Kiki Wolfkill (”Halo 4”)

Årets indiespel: ”DayZ”

Årets bärbara spel: ”New super Mario bros 2”

Årets nykomling: ”The walking dead”

Spela

Publisert: