Skyller männens ”för- fall” på spel och porr

Hyllade forskaren når kontroversiell slutsats

”Starcraft II”
”Starcraft II”

Tv-spel och porr leder till unga mäns förfall.

Det menar forskaren Philip Zimbardo som i sin nya bok ondgör sig över ungdomens ”upphetsningsberoende”.

Något som uppges vara orsaken till att många unga män har svårt att anpassa sig i samhället.

Forskaren Philip Zimbardo, skaparen av det kritiserade och omtalade Stanfordexperimentet, har återigen trätt in i strålkastarljuset igen med sin nya bok, ”The demise of guys: Why boys are struggling and what we can do about it”. I den menar Zimbardo och psykologen Nikita Duncan att porr och tv-spel gradvis håller på att förstöra unga män.

”Upphetsningsberoende”

Huvudtemat i boken är att porr och tv-spel leder till ett ”upphetsningsberoende”, där den drabbade hela tiden söker efter nya upplevelser och vill bli överraskad. Zimbardo och Duncan menar att upphetsningsberoende håller på att skapa en hel generation av blyga och socialt missanpassade unga män som undviker att ta risker i det verkliga livet och som får det allt svårare med förhållanden, skola och arbete.

För att påvisa hur det här yttrat sig i världen på senare tid hänvisar forskarduon i en rapport på CNN till två uppmärksammade historier: den sydkoreanske Seungseob Lee som dog efter att ha spelat ”Starcraft” i 50 timmar i sträck 2005, samt Anders Behring Breivik som uppgett att han använt 

som ett träningsredskap inför sitt terrordåd.

”Missbruk av teknologi”

– Teknologin är inte problemet, säger Zimbardo i en intervju med TED. Snarare är det missbruket av teknologi. Det finns ett generellt överanvändande av tv-spel och porr – speciellt bland de som isolerat sig socialt – som inte balanseras upp genom andra aktiviteter såsom träning, socialt interagerande ansikte mot ansikte, eller individuella möten med något slags manlig mentor.

– Killars hjärnor håller på att förändras för all framtid tack vare receptbelagda mediciner, olagliga droger och överstimulering från frestande bilder och spel. Allt det här gör dem allt mindre motiverade att hantera en verklighet som utvecklas allt snabbare. Unga män hänger inte längre med socialt, sexuellt eller finansiellt.

Jonas Högberg

Publisert:

LÄS VIDARE