Microsoft teamar upp med Oculus

Publicerad 2015-06-12

Rift blir Xbox One-kompatibel – utmanar Sonys Project Morpheus

Nästa år släpps äntligen virtual reality-glasögonen Oculus Rift.

Nu har Microsoft avslöjat att de ger tekniken sitt fulla stöd – genom att låta både Xbox One-spel och konsolens handkontroll bli kompatibla med Rift.

Virtual reality-revolutionen närmar sig. Facebook-ägda teknikföretaget Oculus kommer släppa sina hajpade vr-glasögon nästa år – och nu börjar detaljerna kring konstumentversionen att klarna.

Det senaste avslöjandet är att Oculus inlett ett samarbete med Microsoft. Närmare bestämt kommer Windows 10 kommer vara designat för att fungera med Rift. Dessutom ska det gå att spela Xbox One-spel med vr-glasögonen, genom att streama spelen via pc:n.

Två kontroller i en

I varje Oculus Rift-paket som köps kommer det även att medfölja en Xbox One-kontroll.

Men det är långt ifrån den enda kontroll som är kompatibel med vr-glasögonen. Oculus har nämligen utannonserat en egenutvecklad kontroll, Oculus Touch, speciellt framtagen för virtual reality-upplevelser. Kontrollen är egentligen två kontroller då det är tänkt att man ska ha en i varje hand.

Simulerar handrörelser

Enligt Eurogamer är Oculus Touch trådlös och rörelsekänslig. Den ska bygga på samma teknik som Oculus Rift. Tanken är att den ska kunna simulera en autentisk handupplevelse i det virtuella rummet.

Kontrollen har en analog spak, två knappar och en analog trigger. Det finns även en så kallad ”handtrigger” som kan användas för att plocka upp vapen och avfyra dem. Som namnet antyder ger Oculus Touch dessutom haptisk feedback – man kan alltså känna saker man rör i spelen. Enkla handgester är också en möjlighet, det ska till exempel gå att göra tumme upp med kontrollen.

Får hård konkurrens

Att Microsoft ger Rift sitt stöd, trots att de har egna virtual reality-liknande tekniken Hololens på gång, är inte så konstigt som det kan låta. I början av nästa år släpper nämligen Sony sitt eget, Playstation 4-anpassade vr-visir Project Morpheus. Även Valve har en vr-lösning på gång, Vive, som utvecklas i samarbete med mobiljätten HTC.

Räkna med att få veta mer om vr-revolutionen på E3-mässan nästa vecka. Du kan följa vår bevakning direkt från Los Angeles från och med måndag på vår E3-undersajt.

ANNONS