Spela

En berättelse att golvas av

SPELA

Alice: Madness returns är ett av årets allra bästa spel

ACTION För elva år sedan gav American McGee oss första glimten av sin djupt störda vision. Hans ”Alice” var en dekonstruktion av Lewis Carrolls ”Alice i Underlandet” som tog vid några månader efter den andra boken. Alice hade förlorat hela sin familj i en husbrand, och oförmögen att hantera sorgen tappade hon greppet om verkligheten. Tio år senare var hon ett vårdpaket på ett mentalsjukhus varifrån hennes enda tillflykt blev underlandet. Problemet var bara att det blivit en mörk, förvriden plats som reflekterar hennes eget splittrade medvetande.

Morbida metaforer

”Alice: Madness returns” är en direkt uppföljare. Det är på många sätt det spel som föregångaren aldrig lyckades vara. American McGee har skapat en berättelse som stundtals golvar en med sina morbida, färgrika metaforer. Den handlar om en söndertrasad barndom och förlorad oskuldsfullhet.

När Alice återvänder till underlandet upptäcker hon att det återigen härjas av hennes förträngda minnen. Hennes inre håller på att slitas i bitar av ett helvetiskt tåg som ingen verkar kunna stoppa, drivet av en ond dockmakare som är roten till hennes olycka.

Repetitiva spelmoment

Det är en mörk berättelse som tar upp svåra ämnen som barnprostitution, mord och övergrepp och speglar dem mot underlandets karaktärer och omgivningar. Scenerna växlar mellan 1860-talets London och Alice fantasier för att ge en bild av den värld som har perverterat hennes sinne.

Spelets svaghet är att det inte satsar fullt ut på att gestalta sin udda berättelse. Istället fylls det ut med repetitiva spelmoment och strider som lite för ofta känns instoppade enbart för att det är normalt att slåss i spel. Det är förvisso inte dåligt gjort, men spelets storhet ligger ju inte där. Den finns istället i porträttet av Alice sönderslagna inre.

American McGee visar oss att även de som föraktar vuxenvärlden allra mest en dag måste konfrontera den. Resultatet är ett av årets absolut bästa spel.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Carl-Johan Johansson

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela