Spela

Stort sparpaket – för Sega i kris

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

Klassiska spelföretaget tvingas byta fokus

Master System. Mega Drive. Saturn. Dreamcast.

Sega har gjort några av historiens mest älskade spelkonsoler.

Men nu har man kniven mot strupen – 300 anställda ska bort, och det klassiska San Francisco-kontoret stängs.

Sega tillverkade spelkonsoler redan under tidigt 80-tal, men lyckades utmana dåtidens gigant Nintendo först när man släppte 16-bitskonsolen Mega Drive. Den såldes i drygt 40 miljoner exemplar, mycket tack vare Mario-konkurrenten Sonic.

Klassisk division stänger

Efterföljande konsoler lyckades inte emulera samma framgång. Dreamcast blev Segas sista spelmaskin, 2001 beslöt man sig för att enbart fokusera på spelutveckling och rollen som förläggare.

Och nu verkar det som att spelföretaget tvingas omstrukturera ytterligare. Enligt VG24/7 har man erbjudit drygt 300 anställda förtidspension. 120 av dessa kommer från det tidigare så mäktiga San Francisco-kontoret, som i mångt och mycket orkestrerade Segas Mega Drive-succé på 90-talet. Kontoret kommer nu att flyttas till södra Kalifornien.

Slutar fokusera på konsoler

Sega kommer i fortsättningen att fokusera på mobilspel, samt onlinespel till pc.

– Den här flytten var nödvändig för att se till att Segas framtid i Nordamerika säkras och för att vi ska kunna fortsätta ge våra miljontals fans kvalitativa tillskott när det gäller spel, tv, merchandise och annat, säger Segas amerikanske chef John Cheng till CNBC.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Publisert: