Spelskaparen får ensamrätt – på ordet ”candy”

Kan man äga ett ord? Ja, det kan man.

Nu har spelutvecklaren King varumärkesskyddat ordet ”candy” – och tvingar andra att ta bort det från sina titlar.

I dag får spelutvecklare världen över e-postmeddelanden från Apple, där de ombeds byta namn på sina spel – om de innehåller ordet ”candy”.

Meddelandena är skickade å Kings, utvecklaren bakom succéspelet ”Candy crush saga”, vägnar. De har nämligen varumärkesskyddat ordet i spel- och klädsammanhang.

Ingen likhet med ”Candy crush”

Flera spelutvecklare har upprörts av ordköpet.

– Flera utvecklare är frustrerade för att det verkar så löjligt, säger Benny Hsu, skaparen av ”All candy casino slots – jewel craze connect: Big blast mania land”, till Gamezebo.

Den enda likheten mellan Benny Hsus och Kings spel är just ordet ”candy”.

Men det betyder inte nödvändigtvis att alla spel som använder sig av ordet i titeln måste byta. Att hävda att man kom på sin titel utan någon influens från ”Candy crush sagas” håll är fortfarande möjligt.

”Vissa är legitima”

– Vi har varumärkesskyddat ordet ”candy” inom EU, eftersom vår immaterialrätt ständigt överträds och vi måste hävda våra rättigheter och att skydda våra spelare från förvirring, hälsar King till Aftonbladet Spela.

– Vi tillämpar inte detta mot all användning av ”candy”. Vissa är legitima och naturligtvis skulle vi inte be utvecklare som använder termen legitimt att sluta göra det.

Publisert: