Spela

Tar hem spelet om familjerna

Av: 

Peter Ottsjö

SPELA

Wii sports resort

”Wii sports” gick hem hos den breda massan och ”Wii sports resort” försöker behålla greppet om förströelsespelarna med nya minispel.
”Wii sports” gick hem hos den breda massan och ”Wii sports resort” försöker behålla greppet om förströelsespelarna med nya minispel.

Jag har aldrig gillat den där präktiga uppmaningen.

Efter en kvart med ”Wii sports resort” kommer den igen. En skylt på skärmen som påpekar att kanske borde jag ta en liten rast från allt detta spelande. Nintendo använder den i flera av sina Wii-titlar.

Men den säger mycket om Nintendo och den säger mycket om tillståndet i spelvärlden.

”Wii sports resort” är inte för gamerveteraner, inte för dem som var barndomskamrater med ”Mario”, ”Zelda” och Samus Aran på åttiotalet. Veteranerna är många, men de är ändå för få jämfört med de nya grupper Nintendo lockat med Wii.

Det här är familjespelens familjespel, man spelar det i samma sociala situationer som Trivial Pursuit. Och vem kan förebrå Nintendo – originalet ”Wii sports” är numera tidernas bäst säljande tv-spel alla kategorier med 45 miljoner exemplar.

Men skärmskylten som ber mig vila säger mer än så.

Den är en symbol för vår begränsade tid, att den stora massan konsumerar spel i små portioner.

Och det är ”Wii sports resort” största styrka och största svaghet.

Här finns långt fler minispel än i förlagan och tillsammans med vänner är många av dem roliga i någon timme. Redan där har Nintendo alltså lyckats. Men även om ”Wii sports” är tidernas mest sålda är det knappast tidernas mest spelade. ”Resorts” är lika mycket nyhetens behag.

Den stora hajpen i gamerkretsar har cirkulerat kring Wii Motion Plus, tillbehöret man fäster på Wii-fjärren. WMP följer med när man köper ”Wii sports resort” och marknadsföringen vill gärna göra gällande att den imiterar dina rörelser exakt.

Det är inte helt sant. Sammanhanget är kung här: WMP gör rörelserna något mer precisa men är också beroende av hur utvecklarna utnyttjat möjligheten och vilka rörelser minispelen kräver. Så frisbee och svärddueller fungerar utmärkt medan andra övningar känns mindre exakta.

”Wii sports resort” är alltså spelet som upplevs i korta stunder av människor som aldrig hört talas om Shigeru Miyamoto. Nintendo får se till att hålla hårt i den gruppen.

För vi som är många men ändå för få vill inte sluta spela efter en kvart.

Så här är minispelen i Wii sports resort

Svärdfäktning: En styrkedemonstration för nya tillbehöret Wii Motion Plus. Fäktandet kommer i tre olika varianter. Min personliga favorit är det reflexkrävande slashandet av föremål som kastas mot en.

Cykling: Undvik.

Bågskytte: Man spänner bågen med hjälp av både wiimote och nunchuk. Ställer höga krav på ens koncentration och man måste kompensera för vind. Rörliga måltavlor förlänger utmaningen.

Frisbee: Här ser man onekligen vad WMP gör för precisionen i rörelserna. När man vrider handleden imiteras rörelserna övertygande på skärmen. Och själva minispelet är alldeles lagom semestercharmigt.

Wakeboard: Kameran hänger inte med och man känner sig sällan särskilt delaktig i tricken.

Basket: Trepoängsutmaningen är inte lika rolig som en av varianterna där man spelar tre mot tre.

Bordtennis: Fungerar bra. Men det känns som verklig pingis först när man smashar.

Golf och bowling: Två bekantskaper från första ”Wii sports” återvänder. Något större precision i golfen och ett par smärre förändringar skiljer sig åt från originalet.

Kanot: Långtråkigt.

Power cruising: Jet ski-åkningen fungerar väl men att hålla wii-fjärren som ett styre i luften blir snabbt tröttsamt.

Luftsport: Spelet börjar med fallskärmshopp och det är en avväpnande uppvisning i Wii Motion Plus – där kontrollen blir Mii-karaktärens kropp. En bagatell bland bagateller, men kul.

UTMANARNA

?Både Microsoft och Sony har insett att de behöver sina egna rörelsekänsliga kontroller för att hänga med Nintendo in i framtiden. Microsofts utmanare – ”Natal” – är mest intressant. Faktum är att det inte rör sig om en kontroll överhuvudtaget, tvärtom. Med en kamera som känner av dina rörelser och röst vill de att vi ska kunna spela utan kontroll. Kommer till Xbox 360, förhoppningsvis redan julen 2010.

Sony satsar på Playstation Motion Controller – en variant som påminner rätt mycket om Wii Motion Plus. Premiär på Playstation 3 nästa år.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: