– Kan knappt fatta att ”Cod” finns på riktigt

Spelas Jakob Svärd analyserar spelåret 2013

Guldstickan är din chans att utse 2013 års bästa spel.

Under omröstningens gång berättar Spela-redaktionen om sina egna favoriter.

Idag: Jakob Svärd.

Håller du med Jakob? Glöm inte att rösta på dina egna favoriter under artikeln nedan!

Vilket spel ägnade du mest tid åt under 2013?

”Lego Marvel super heroes”, så klart. Det släpptes i samband med att jag satt hemma ett par månader i höstas, på grund av att jag blivit deprimerad. Utan att förringa allvaret i det, eller den superba hjälp jag fick från psykvården, måste jag säga att Traveller’s Tales mästerverk gjorde det bra mycket enklare för mig att inte bara dra täcket över huvudet, många gånger. De varma färgerna, den enorma spelvärlden och alla små lustigheter som utvecklarna fyllt den med hade en nästan antidepressiv effekt på mig. Jag spelade det nio till fem varje dag i en månad efter releasen, och återvänder fortfarande till det med jämna mellanrum. Och att se en liten mini-Bruce Banner förvandlas till en liten mini-Hulken får mig att känna mig lika upplyft varenda gång.

Vilket spel tycker du var bäst förra året?

Michael Ancel är dubbad till riddare för sin kulturgärning i sitt hemland Frankrike. Men för det han åstadkom med ”Rayman legends” borde vi kröna honom till kung. Av universum, typ. Det gjorde visserligen ingenting nytt, men det gjorde massa gamla härliga saker med sådan kaxighet och sådant självförtroende att man blev helt förhäxad.

Vilket var årets nykomling?

– Jag blev tyvärr jävligt imponerad av ”Brothers: A tale of two sons”, vilket säger något ganska sorligt om spelmediet och inte minst mina sjukt låga förväntningar på detsamma. Det räckte liksom med att Josef Fares hade en enda tydlig tanke för att han skulle geniförklaras.

Vilken var årets spelplattform?

– Hjärnan säger pc, hjärtat skriker Xbox 360. Pc tack vare att den står i framkant när det kommer till innovativa spelidéer just nu. Xbox 360 eftersom det fortfarande är det enda formatet som man kan spela ”Shadow complex” på.

Vem var årets person i spelvärlden?

Anita Sarkeesian, tack vare hennes briljanta Youtube-följetong ”Women vs tropes in videogames”. Där belyste hon en av spelkulturens allra knäppaste aspekter på ett pedagogiskt, samt retoriskt lysande, sätt: nämligen att den behandlar ett helt kön som andra klassens medborgare. Om man sett hennes videor och ändå lyckas blunda för att det strukturella könsförtryck som härjar ute i den vanliga världen också letat sig in (och fått oerhört starkt fäste) i spelvärlden kan man gå hem och dra något gammalt över sig. Typ ett avsnitt av ”Family guy” eller något.

Vilket spel vill du helst inte se som vinnare i Guldstickan 14?

– Jag satte ett plus doppat i gift på ”Call of duty: Ghosts” när jag recenserade det och det är inte direkt som att det växt sedan dess. Det finns så många ovärdiga scener i det spelet att man knappt fattar att det är på riktigt. Strider det inte mot något slags regel att rösta på det? Jag har för mig det.

Hur många plus skulle du ge spelåret 2013?

– Hela fem stycken, faktiskt. Ett år som innehöll både ”Lego Marvel super heroes”, ”GTA V” och ”Rayman legends” kan inte få något annat.

Spela

Publisert: