Parodierar Tolkien

Uppdaterad 2011-08-26 | Publicerad 2010-12-10

Svenska Magicka är ett oerhört sympatiskt rollspel

ACTION/ROLLSPEL ”Ett spel med stort djup, enhetlig stil, polerat gameplay och utmärkt presentation”, löd juryns motivering när det avslöjades att ”Magicka” hade vunnit priset för årets spel på studenttävlingen Swedish Game Awards 2008.

De glömde ”oerhört sympatiskt”.

Pariodierar Tolkien

Det har gjorts kärleksfulla och dräpande parodier på den vid det här laget ganska tröttsamma fantasykanon Tolkien grundlade på femtiotalet många gånger förut, men det här lär vara första gången ”The Sims”-plankad svengelska agerar svärdhållare.

”Magicka” är ett spel som fullkomligen badar i alver, drakar och demoner, men lika mycket som det omfamnar sagans värld helhjärtat så försätter det aldrig chansen att spotta ur sig populärkulturella (och nördiga) referenser till ”Star trek”, ”Highlander” och ”Star wars”.

Co-op – för fyra

Det är en ”Diablo”-inspirerad mosa-allt-du-ser-fest där man kan experimentera fram fantastiska trollformler genom att kombinera olika sorters element. Bäst av allt är att det hela går att avnjuta med tre andra spelare i co-op (även om det lätt urartar när fyra maktgalna magiker känner för att imponera på sin omgivning – samtidigt).

Skellefteå-baserade spelstudion Arrowhead vet med andra ord hur man gör ett ”roligt” spel roligt.

Jonas Högberg

ANNONS