Steam Box-prototyp utklassar konsolerna

Prestandan överlägsen Playstation 4 och Xbox One

Förra veckan utannonserade Valve att man gör en egen ”pc-konsol” i kommande Steam Box.

Nu har man avslöjat specifikationerna för de 300 prototyper som ska skeppas ut till betatestare i år.

Och som väntat ligger både och i lä.

Valves

för vardagsrumsspelande kommer behöva en specifik pc-liknande maskin kopplad till tv:n. Den kommer släppas i många olika utföranden rent prestandamässigt och tillverkas av flera olika företag. Därefter är det dessutom fritt fram för användaren att förbättra hårdvaran efter eget tycke, precis som med en pc.

Dubbelt så mycket minne

Än så länge är inget sagt om hur prestandan kommer se ut i de maskiner som släpps i butik nästa år, men häromdagen avslöjade Valve hur kraftfulla de 300 prototypmaskiner som skeppas ut till betatestarna inom kort är. Därmed får vi ett hum om vad vi kan vänta oss av Steam Box.

Prototyperna är inte alla utrustade med samma grafikkort, vissa får till exempel nöja sig med Nvidia Geforce GTX 660 medan vissa särskilt utvalda föräras med Nvidias mäktiga kronjuvel Titan. Detsamma gäller cpu:n från Intel som varierar mellan Core i3 och i7-4770. Minnet ligger på 16 gb ram, och hårddisken 1 terabyte. Som jämförelse kan nämnas att Xbox One och Playstation 4 har 8 gb ram och 500 gb lagringsutrymme.

”Överglänser PS4 och Xbox One”

Tekniksajten Ars Technica menar att de båda kommande konsolerna inte har en suck mot Steam Box.

– Prototyperna går från ”imponerande” till ”vansinniga”. Även de minst kraftfulla borde inte ha några som helst problem med att överglänsa hästkrafterna hos Sony och Microsofts kommande konsoler.

Valve vill ännu inte visa upp själva burken som hårdvaran ska ligga i, men prototypversionen är något mindre än en Xbox One och något större än en Playstation 4. Kostnaden för det hela är givetvis även den osäker med tanke på flexibiliteten hos produkten. Sedan kommer antagligen den potentiellt revolutionerande

kosta en slant också.

Publisert:

LÄS VIDARE