Minecraft har dragit in en halv miljard kr

Otroliga siffror redovisade

Vidden av svenska ”Minecrafts” framgångar har äntligen avslöjats.

Att spelet laddats ner 25 miljoner gånger och köpts av fem miljoner användare är en sak.

Men nu vet vi också hur mycket pengar spelet har dragit in: en halv miljard.

Markus Persson, spelföretaget Mojangs grundare och skaparen av ”Minecraft”, har all anledning att dra på smilbanden lite extra nu. För några veckor sedan lämnade Mojang in sin första årsredovisning, som visar företagets inkomst de första 15 månaderna. Omsättningen landade på 540 miljoner kronor, vinsten efter skatt blev dock i sammanhanget aningen blygsammare: 48 miljoner kronor. Fem miljoner har redan betalats ut som bonus till de anställda.

Sa nej till Facebook-chefen

I en artikel på Financial Times blogg berättar företagets chef, Carl Manneh, att framgångarna satt Mojang på världskartan. Så sent som i förra året försökte Sean Parker, Napsters medgrundare och Facebooks före detta chef, att övertala Mojang att låta honom investera i företaget. Parker flög över till Sverige i sitt privatjet och tog med sig Mojangs alla medarbetare till London där de festade loss. Mojang tackade dock nej till Parker med motiveringen att de vill fortsätta att vara ett litet och eget företag.

Vill göra rymdspel

Markus Persson själv förbereder sig för att börja jobba igen, även om han verkar rädas tanken att göra ett nytt spel.

– Det känns liksom som att det kommer bli svårt att matcha spännvidden av den kulturella effekt som ”Minecraft” har haft, säger han i en intervju med Eurogamer.

– Jag är liksom orolig över att allt kommer att kännas en aning meningslöst och tomt jämfört med den succé som ”Minecraft” rönt.

Persson är än så länge osäker på vad som kommer att bli hans nästa projekt, men säger sig vilja göra ett rymdspel i samma stil som 80-talsklassikern ”Elite”.

Jonas Högberg

Publisert: