”Mario Party Superstars” är ett party du inte vill missa

Publicerad 2021-11-01

”Superstars” är en bra kombination av höjdpunkter från förr ihop med bekvämligheter som bara ska finnas 2021.

Det bästa från förr är kvar – men framför allt har Nintendo tagit ansvar.

”Mario Party Superstars” är värdigt sitt legendariska namn.

Mest tack vare att de oinbjudna gästerna från förr har portats.

Mario Party bygger på ett underbart koncept. Nya ”Superstars” är liksom den 25:e upplagan i serien. Jag tror knappt att det ens finns så många ”Fast & Furious”-filmer än.

Men detta adrenalinstinnade charmtroll till partyspel har sannerligen blandat och gett tidigare. ”Super Mario Party” till exempel, Switch-spelet från två år tillbaka, var oerhört frustrerande. De många bristerna retade gallfeber på mig.

Så när jag nu i fredags bjöd in ett gäng vänner för att prova nya ”Mario Party Superstars” för första gången rekade jag lite halvnervöst spelförutsättningarna innan det knackade på dörren.

”Snälla Nintendo, fucka inte upp det här nu”, tänkte jag för mig själv.

Och nej, det hade de inte gjort.

Ett axplock av de bästa mini-spelen genom åren smakar inte dåligt.

Fadäserna är borta

Den obeskrivligt underliga lobbyn från förra spelet är utbytt mot en simpel och mysig startvärld. Tacksamheten över att det går att skruva upp tempot i både textpresentation och rörelsemönster är enorm. Men ännu gladare blir jag över att man kan spela med vilken kontroll man vill – alltså att man inte är bunden till en enda Joy-con. Det ger en helt annan kontroll över alla mini-spel, bokstavligen talat.

Sen vet jag förstås att banorna och dessa mini-spel är tagna från föregående upplagor (främst N64-eran). Men det gör mig inte direkt arg. I vårt party-sällskap blir det polerad nostalgi för några av oss och galna nya äventyr för andra.

Den här win-win-faktorn genomsyrar också spelmekaniken. Det kvittar kanske inte helt om du har erfarenhet eller inte. Men upplägget är som sådant att alla verkligen kan vara med - och alla har faktiskt en realistisk chans att vinna i slutändan.

Ovanpå detta kan man nu spela party-läget online. Fantastiskt, såklart. Men ärligt talat, det känns lite som att berömma en professionell ballerinadansare för att vederbörande kan gå ner i spagat. En sådan funktion ska bara finnas och det är en skymf att det alternativet inte funnits tidigare.

Alla har faktiskt en reell chans att vinna – och det sker inte på ett sätt som helt saknar logik.

En logisk galenskap

Visst, det finns egentligen ingen anledning att böla över spilld mjölk i det förflutna. Men det ger mig perspektivet att verkligen sörpla i mig varenda droppe på detta party.

För oj som det skriks under spelkvällen. Det skrattas, tjoas och skojbråkas. När jag två dagar senare introducerar det för min främsta spelkamrat, farsan, väcks barnen i oss båda på ett sätt som berör mig in i själen. Vi har bara så förbannat roligt.

”Vilken galen skillnad på spel, Leo. Det här är klasser bättre”, säger han och jämför med ”Super Mario Party”.

Samtidigt har spelserien inte direkt förlorat sin förmåga att sätta vänskaper på prov på samma sätt som Monopol en gång i tiden haft patent på. Jag älskar hur en överlägsen ledning kan jämnas med marken på bara en omgång. Återigen är denna galenskap (bonusstjärnor, Bowser-plattor med mera) mer logisk och enklare att tugga i sig än i föregående Switch-titel. Komponenterna är verkligen på plats.

Så ja, det spelar ingen roll hur gammal du är eller hur bra du är på tv-spel. Din läggning, könsidentitet eller bakgrund kunde inte ha haft mindre betydelse.

Tillhör du bara den demografiska gruppen ”Nintendo Switch-ägare” har du fått en +3-inbjudan till ett party som knappt någon vill missa.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln