Atari släpper spel till Pride

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2014-07-23

Klassiska spelföretaget tillbaka med nytt fokus

Om en vecka går Pride-festivalen av stapeln i Stockholm.

Och om några månader släpps ett spel som låter dig skapa din egen Pride-parad.

Avsändaren är det ikoniska spelföretaget Atari.

Snart genomgörs den årliga Pride-paraden genom Stockholm. Därefter väntar dock en veritabel ökenvandring för alla som brinner för dylika evenemang.

Kanske kan det kommande IOS-spelet ”Pridefest” erbjuda någon sorts lindring. Det ska nämligen låta användaren designa sin egen Pride-parad.

Företaget som ligger bakom spelet är den forna speljätten Atari – åtminstone i namnet, då varumärket sedan länge sålts vidare från det ursprungliga företaget. På 70- och 80-talet byggde Atari omåttligt populära spelkonsoler, men mötte sedan en rad motgångar. Dagens Atari är istället ett franskt företag som tidigare gav ut spel under namnet Infogrames.

”Hyllning till Pride”

I en intervju med Venturebeat berättar Atari-chefen Todd Shallbetter att man med ”Pridefest” har för avsikt att göra ett ”kul och inkluderande spel för alla”.

– Det är ett stadsbyggande spel med pussel, säger han. Det är också en hyllning till allt det som Pride är: att vara stolt över sig själv och att vara inkluderande.

Enligt Shallbetter är Atari måna om att spelet inte ska verka stötande på något sätt och har därför bland annat konsulterat flera pridefestivalers organisatörer.

Släpps till Iphone och Ipad

Det finns få spel som riktar sig specifikt till hbt-communityn. Rent historiskt har homosexuella eller transsexuella karaktärer fått nöja sig med att vara perifera och ofta avsiktligt löjeväckande tillskott i spel.

Vissa genombrott har dock kunnat skönjas det senaste årtiondet. Bland annat har rollspelsutvecklaren Bioware gått i bräschen genom att addera homosexuella karaktärer och romanser i titlar som ”Dragon age” och ”Mass effect”.

Hbt-frågor är dock fortsatt en het potatis i vissa delar av världen. I Ryssland kommer nya ”The sims 4” att få 18-årsgräns eftersom homosexuella relationer är en del av spelet.

”Pridefest” beräknas släppas någon gång under hösten till IOS. 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln