Skamligt roliga online-bataljer

Men inte ens Kevin Spacey kan rädda nya Call of duty från att kännas infantilt

FPS ”Call of duty: Advanced warfare” lever på hoppet.

Närmare bestämt boosthoppet.

Jag trodde aldrig att en så simpel – och gammal – spelmekanisk detalj skulle räcka för att domkraftslyfta serien ur diket den kantrade i när fjolårets version ”Ghosts” släpptes.

Men tydligen var allt ”Call of duty” behövde en liten boost.

”Interstellar”-pulshöjare

Att vertikal action är bra action har vi redan lärt oss av spel som ”Halo”, ”Crysis” och ”Titanfall”, men det hindrar inte multiplayer-striderna i ”Advanced warfare” från att kännas skamligt roliga.

Nya spelläget Uplink är en klockren korsning mellan höjdhopp och amerikansk fotboll (med tunga vapen som extra krydda). Det bör i sin tur spelas på Golden Gate-banan Defender där tsunamivågor agerar pulshöjare à la ”Interstellar”.

Sliter sitt hår

Även kampanjen har den här gången sina stunder. Beslutet att bara låta spelarna använda boosthoppet, osynlighetsdräkten och magnetklätterhandskarna vid särskilda tillfällen är visserligen ren idioti som man tvingas på bara för att vissa scriptade sekvenser ska fungera. Tänker man för mycket på speldesignens infantila struktur slutar det med att man sliter av Chewbacca-stora tussar från sitt hår, men nya utvecklaren Sledgehammer lyckas ändå effektivt maskera det linjära upplägget. Blockbuster-ögonblick efter blockbuster-ögonblick radas upp: tankskjutande i nattsvart skog, svävaraction i Detroits slum, ”Matrix: Reloaded”-inspirerat motorvägskaos.

Spaceys show

Stundtals är ”Advanced warfare” alldeles utmärkt spektakelunderhållning. Mycket kan tillskrivas den uppdaterade grafiken – det här är första gången sedan ”Modern warfare” ett ”Call of duty”-spel kan klassificeras som snyggt – och valet av skådespelare. Kevin Spacey äger givetvis varenda bildruta han medverkar i. Skurkrollen som skrivits åt honom är ganska banal, men inte ens detta faktum kan lägga band på hans begåvning.

”Call of duty: Advanced warfare” är ett tramsigt och testosterontyngt spel som inte lär förvåna någon som har åtminstone hyfsad koll på dagens fps-utbud. Men underhållning är inte alltid beroende av nyheter. Ibland räcker det med att putsa det som redan finns och funkar.

Det bär kanske inte hela vägen till himlen – men vad gör det när man har ett jetpack på ryggen?

Publisert: