Microsoft väntas ta strid för Activisionaffär

Av:  Joakim Magnå/TT

Microsoft anser inte att uppköpet av Activision Blizzard skadar konkurrensen i spelbranschen. Arkivbild.
Microsoft anser inte att uppköpet av Activision Blizzard skadar konkurrensen i spelbranschen. Arkivbild.

Microsoft väntas ta strid mot den amerikanska handelsmyndigheten FTC:s försök att stoppa uppköpet av speljätten Activision Blizzard, skriver Wall Street Journal.

Senast torsdag måste Microsoft svara på stämningen.

FTC lämnade tidigare i december in en stämning för att blockera Microsofts förvärv. Anledningen är att FTC anser att affären skulle snedvrida konkurrensen i spelbranschen.

Men när Microsoft bemöter stämningen väntas företaget argumentera för att man är en mindre aktör i branschen än konkurrenterna Sony och Nintendo.

Microsofts ordförande Brad Smith sade på ett möte med aktieägarna i tisdags att affären skulle vara ”bra för spelarna, bra för konsumenterna, bra för spelutvecklarna och bra för konkurrensen”, skriver Wall Street Journal.

Smith lyfte fram att Sony med Playstation har en betydligt större marknadsandel än Microsoft med Xbox.

Microsoft beskriver även uppköpet som ”vertikalt”, där man köper en leverantör snarare än en konkurrent.

Mycket handlar om Activision Blizzards oerhört populära spelserie ”Call of duty”. FTC befarar att framtida spel i serien kommer att släppas exklusivt till Xbox eller på andra sätt vara begränsade på konkurrenternas spelkonsoler.

Samtidigt har Microsoft nyligen föreslagit ett tioårigt avtal för att spelen ska fortsätta släppas hos konkurrenterna.

Activision Blizzard är ett av världens största spelbolag och affären är värd 68,7 miljarder dollar, motsvarande 711 miljarder kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE