F1 2021 är ett verklighetstroget mecka för entusiasterna

Snyggt, snabbt och sexigt

Det är ett försök på ett personligt sportspel.

Men det är på banan det dominerar och spelet tilltalar förstås främst riktiga F1-nördar.

Och då är jag inte en av dem.

F1 2021 är ett roligt och verklighetstroget racingspel.
F1 2021 är ett roligt och verklighetstroget racingspel.

Okej, så här.

Antalet timmar som har lagts på racingspel genom åren går inte att räkna.

”Need for Speed”, ”Forza”, ”STCC”, ”Dirt”, ”WRC” och ”Gran Turismo” är bara några av titlarna.

I det här fallet går det förstås främst att dra paralleller till det sistnämnda. Det är ju bilentusiasternas mecka. Simulatorernas moderskepp.

Renodlade F1-spel har jag ärligt talat inte spelat särskilt mycket.

Men EA:s F1 2021 (ja, 2021, lite underligt nog) tilltalar. Det gör ett försök att gå in mer bakom hjälmen än ”GT. Där faller det kanske lite kort, men mer om det snart.

Nästan för verkligt

På asfalten hugger det åtminstone till. Det är realistiskt. Autentiskt. Nästan lite för verkligt för en som vill köra om fort, vårdslöst och alldeles på momangen *räcker upp handen*.

Men så ska det ju förstås vara. Istället får man zona om, komma in i F1-tänket och ta det på allvar.

Det sparas inte på detaljerna och förberedelserna inför ett lopp och depåstoppsregleringarna känns nästan minst lika viktiga som hur jag rattar bilen - beroende på spelläge.

Och på tal om det. Direkt slås jag av känslan att ”det här borde liras med ratt”. För att få ut spelets fulla potential känns det i princip direkt nödvändigt. Det duger förstås med en kontroll, men i ett så här pass verklighetstroget spel känns det verkligen som att något saknas i den aspekten.

Med det sagt är körkänslan ändå grym. Ljuden, grafiken, adrenalinet. Mmmhm, det är nästan så man känner doften av bränt gummi och Monaco-varm asfalt också.

Aiden Jacksons timida uppsyn är något jag har svårt att förlika mig med.
Aiden Jacksons timida uppsyn är något jag har svårt att förlika mig med.

Fjantiga dialoger

Spellägena har det skrutits mycket om på förhand. ”Breaking point” är en ny story-driven del där man tar rollen som en rookie.

Han, Aiden Jackson, är sannerligen en rookie i sitt sätt att agera och jag skäms lite över hans beteende på banan.

Mellan tävlingarna får man följa tugget i sociala medier, komma i kontakt med sportens alla världsstjärnor på olika sätt och hålla uppe kontakten med sina nära och okära.

Sen är det, EA-vanan trogen, förstås ganska fjantiga dialoger. Ett telefonsamtal med mamma räckte. Sen dess har jag klickat henne.

Jag gillar ansträngningen. Friskt vågat hälften vunnet. I det här fallet blev det mesta dock försvunnet.

Kan man sina grejer finns det många detaljer att basa över. Men är man som jag fattar man inte särskilt mycket - och då är det bara att börja lära sig.
Kan man sina grejer finns det många detaljer att basa över. Men är man som jag fattar man inte särskilt mycket - och då är det bara att börja lära sig.

Karriärläget dominerar

Även om jag inte är en F1-fantast själv är det ändå karriärlägena som främst fångar min uppmärksamhet. Här får jag helt basa över mitt eget lag, justera varenda detalj i bilbygget och välja hur jag vill svara på intervjufrågorna. Tänk vad annorlunda Aiden Jacksons liv sett ut om man fick göra det i ”Breaking point” också...

Här ges det en suverän inblick i hur allt fungerar under en F1-säsong. Och det går till min stora glädje att köra karriärläget på två spelare. Dessvärre inte split-screen (som för övrigt är lite meckigt, som det brukar vara i racingspel numera tyvärr) utan över internet. Olyckligtvis har jag inte fått möjligheten att tajma detta med en polare än, men det är något som jag ser fram emot.

Så när jag tittar tillbaka på den vecka jag haft med EA F1 2021 är det med glädje. Den är stor – inte monumental. Bättre racingspel har jag lirat och i horisonten ligger några rökare på lur.

Men det har gett mig en utökad förståelse och intresse för en sport som jag inte lagt mycket vikt vid tidigare - och för er riktiga F1-nördar där ute vågar jag nog säga att besvikna, det lär ni inte bli.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN