Lego-lådan svämmar över av spelglädje

Publicerad 2013-11-21

Lego Marvel super heroes är det bästa – och största – Lego-spelet någonsin

PLATTFORM Vi ses efter jul.

Nästa års jul, alltså.

Att ”Lego Marvel super heroes” självmant skulle släppa det järngrepp det kopplat kring mig innan dess är nämligen lika sannolikt som att de stora amerikanska filmbolagen skulle upphöra att tävla om vem som kan devalvera Marvel-varumärkets värde mest på en och en halv timme.

Den senaste delen i serien följer tydligt i ”Lego Batman 2:s” och ”Lego Lord of the Rings” respektive fotspår, med en stor, påkostad och genomarbetad spelvärld som man får utforska bäst man vill mellan och efter de sedvanliga storydrivna uppdragen.

Och för första gången någonsin har jag roligare där än i själva kampanjen.

Måste hitta alla

Sällskapet består av en uppsjö legofierade Marvel-hjältar och -skurkar, som även de spritter av liv på ett helt annat sätt än de tidigare spelens miniatyrinvånare. Mr Fantastics gummikropp slänger fram och tillbaka där han går, Carnages äckliga tentakler börjar jonglera med dödskallar när han står stilla och Iceman skejtar fram som en skridskoåkare på isen som bildas under hans förfrusna fotsulor. Totalt finns över 100 karaktärer från serieuniversumet realiserade i den digitala plastvärlden – merparten av dem så utsökt detaljerade att du inte bara vill hitta alla.

Du måste hitta alla.

Största buffén hittills

Det New York som här läggs framför alla dessa muterade fötter är den största buffé Traveller’s Tales dukat upp hittills. Som om ”Lego”-serien inte redan fått mig att kapitulera inför dess charmighet tusen gånger om har de sett till att fylla varenda liten kvadratcentimeter av staden med ännu en anledning att göra det. Och ännu en. Samt ännu en.

Det räcker med att ställa sig intill dammen i Central Park för att få syn på en hemlig bonusbana inuti ett stort cirkustält, några radiostyrda båtar, en ankmatarmaskin som lobbar brödbitar, ett tävlingsrace, ett gömt jetflygplan, en underjordisk gång samt hundra andra grejer som allihop pockar på ens uppmärksamhet.

Gå två meter därifrån och du kommer att se hundra till.

Sinnessjukt antal saker att göra

Det är likadant var man än beger sig; det är tio liter spelglädje i en Lego-låda som ser ut att rymma max fem. Överallt finns ett sinnessjukt antal saker att göra, se på och upptäcka. På hustaken är små labyrinter där bara Ant-Man får plats och under träden små jordhögar som bara Wolverine – eller någon annan med klor – kan gräva upp. Hela spelet är en sandlåda full av små unika pussel och roligheter som i större utsträckning än tidigare kräver att man låst upp en särskild karaktär. Det skapar ett driv framåt i samlandet som ingen av föregångarna ens kommer i närheten av.

Och en kampanj som är omöjlig att slita sig från utan en intervention.

Eller ett nytt ”Lego”-spel.

Jakob Svärd